Στα πλαίσια της Εμβληματικής Δράσης του SARS-Cov-2, την περίοδο 01.01.2021 – 31.10.2021 το ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ έχει επεξεργαστεί συνολικά 42.756 δείγματα με τη μέθοδο μοριακής ταυτοποίησης του ιού (RT-PCR) που αναπτύχθηκε από την Εμβληματική Δράση. Επιπλέον, έχουν επεξεργαστεί με τη μέθοδο ενζυμικής ανοσοδoκιμασίας ταχείας ανίχνευσης (rapid test), 10.554 δείγματα.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε η ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 με ενζυμική ανοσοδοκιμασία ELISA σε 223 δείγματα. Επιπλέον, το ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ δημιούργησε πρότυπη συλλογή θετικών και αρνητικών δειγμάτων, πραγματοποίησε ανάλυση Τ και Β κυτταρικών υποδοχέων σε 150 δείγματα, και αλληλούχησε συνολικά στο διάστημα αναφοράς 3.956 δείγματα για το σύνολο των οποίων έχει ολοκληρωθεί η βιοπληροφορική ανάλυση και η ερμηνεία. Στην ομάδα μελέτης συμπεριλήφθηκαν διαγνωστικά δείγματα ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος από ασθενείς με COVID-19 προερχόμενα από περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάλυση των δειγμάτων που προέρχονται από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, καθώς και λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων COVID-19 σε γουνοφόρα ζώα (μινκ) τα οποία μελετώνται επίσης στο Ινστιτούτο.
Επιπλέον, στο Ινστιτούτο αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται μια καινοτόμος βιοπληροφορική μεθοδολογία για την ανίχνευση μεταλλάξεων του ιού σε λύματα. Συγκεκριμένα, μετά από αλληλούχηση δειγμάτων από λύματα της Θεσσαλονίκης που αντιστοιχούν σε 14 εβδομάδες (02/12/2020 έως και 06/05/2021), έγινε δυνατή η ανίχνευση και ποσοτικοποίηση των επιμέρους στελεχών που εμφανίζονται αρκετά νωρίτερα από την εμφάνισή τους συστηματικά στα κλινικά δείγματα. Συνολικά στο ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ έχουν αλληλουχηθεί 28 δείγματα λυμάτων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Τέλος, αναπτύχθηκαν καινοτόμα εργαλεία βιοπληροφορικής για την ανάλυση δεδομένων SARS-CoV-2 προκειμένου να επιτευχθεί ο προσδιορισμός των ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων ποιότητας των δεδομένων, για την ασφαλή αποτίμηση του στελέχους, και ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων εργαλείων και επιμέρους παραμέτρων που μπορούν να οδηγήσουν στη μονοσήμαντη αποτίμηση του στελέχους.
To INEB|EKETA είναι συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Wastewater Surveillance, η οποία ξεκίνησε ως κοινή δράση με το EMBL-EBI, και στην οποία συμμετέχουν 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και εκπρόσωπος της EC. Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η τυποποίηση των δράσεων ανάλυσης δεδομένων αλληλούχησης που προέρχονται από λύματα, καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την καταγραφή και απόθεση των σχετικών δεδομένων, ώστε να εξασφαλίζεται η επαναχρησιμοποίησή τους από όλες τις χώρες.