Μέγεθος γραμματοσειράςΑλλαγή χρωμάτων
English (United Kingdom)
search icon

ΜΟΝΑΔΕΣ

Η Μονάδα Γονιδιωματικής Έρευνας (GRU) χρησιμοποιεί γονιδιωματικές τεχνολογίες για τη μελέτη της βιολογίας των ανθρώπων και άλλων οργανισμών, με στόχο την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων υγείας, μέσω της αναγνώρισης των διασυνδέσεων μεταξύ ανθρώπων, ζώων, φυτών και του κοινού τους περιβάλλοντος.


Η έρευνα που διεξάγεται από την Μονάδα, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα: την βασική έρευνα που πραγματοποιείται για να ρίξει φως στη δομή και τη λειτουργία του γονιδιώματος, τη μεταφραστική έρευνα για την αποκρυπτογράφηση των μοριακών βάσεων των ανθρώπινων ασθενειών και της υγιεινής διαβίωσης, καθώς και την κλινική έρευνα για τον καθορισμό του τρόπου χρήσης γονιδιωματικών πληροφοριών για την προώθηση της ιατρικής περίθαλψης.


Η Μονάδα Γονιδιωματικής Έρευνας μεταφράζει την έρευνά της μέσω της διαπιστευμένης Μονάδας Μοριακής Διαγνωστικής του Ινστιτούτου. Aπασχολεί πάνω από τριάντα άτομα ερευνητικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων κύριων ερευνητών, μεταδιδακτορικών επιστημόνων, βοηθών ερευνητών, μεταπτυχιακών και υποτρόφων φοιτητές, ενώ είναι άρτια εξοπλισμένο, μέσα από χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει από Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, καθώς και από τη βιομηχανία.


Η Μονάδα διεξάγει ένα ευρύ πρόγραμμα εργαστηριακής και κλινικής έρευνας, με σκοπό τη μετάφραση της γονιδιωματικής σε μεγαλύτερη κατανόηση των ασθενειών και την ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για την ανίχνευση, την πρόληψη και τη θεραπεία κληρονομικών και γενετικών διαταραχών.


Το παράρτημα της Βιοπληροφορικής της Μονάδας, εστιάζει σε υπολογιστικά εντατικές προσεγγίσεις για την ανάλυση μεγάλης κλίμακας ωμικών δεδομένων ανθρώπων και ιών, για τον εντοπισμό γενετικών συνεισφορών στις ανθρώπινες ασθένειες.


Η Μονάδα Γονιδιωματικής Έρευνας συνεργάζεται ενεργά με πολλά εθνικά και διεθνή ιδρύματα, για την προαγωγή της έρευνας σε τομείς όπως η υγεία, ο εντοπισμός τροφίμων και τα περιβαλλοντικά θέματα. Εξοπλισμένη με πληθώρα τεχνολογικών πλατφορμών αιχμής, η Μονάδα στοχεύει να παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες τόσο προς επιστήμονες του ακαδημαϊκού, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η Μονάδα προσφέρει επίσης τεχνογνωσία γύρω από την μοριακή και την κυτταρική βιολογία, τη βιοστατιστική και τη βιοπληροφορική.



  • Η GRU συντονίζει και λαμβάνει μέρος σε έργα που βασίζονται, εν όλω ή εν μέρει, στην τεχνολογία NGS

  • Η GRU είναι ανοιχτή σε εργαστήρια ακαδημαϊκής και βιομηχανικής έρευνας και συνεργάζεται με πολλά εθνικά και διεθνή ιδρύματα

Η Μονάδα Μοριακής Διαγνωστικής (MDU) ειδικεύεται στην παροχή άμεσων και ακριβών διαγνωστικών εξετάσεων. Η διαπιστευμένη -κατά ISO 15189 και κατά UKAS- μονάδα μας, χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της αλληλουχίας επόμενης γενιάς (NGS), για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους συνεργάτες μας σε Ελλάδα και εξωτερικό.


H Μονάδα περιλαμβάνει επίσης μια Βιοτράπεζα [η οποία και αποτελεί κόμβο των ερευνητικών υποδομών του Biobanking and BioMolecular resources Research Infrastructure (BBMRI)], καθώς και ένα σύστημα παρακολούθησης, για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δειγμάτων ασθενών.


Η Μονάδα Μοριακής Διαγνωστικής ερευνά και αναπτύσσει συνεχώς νέες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους, οι οποίες μπορούν να εισαχθούν στην κλινική πράξη. Αυτό μας επιτρέπει να παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του τομέα των διαγνωστικών δοκιμών και της κλινικής παρακολούθησης και να παρέχουμε την υψηλότερη ποιότητα φροντίδας στους ασθενείς. Το έργο μας επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην αιματοογκολογία και τις λοιμώδεις νόσους (HPV, SARS CoV-2).


Πιο αναλυτικά, η Μονάδα έχει επωμισθεί την παροχή ενός ευρέους φάσματος ευαίσθητων, ειδικών, αξιόπιστων και ενημερωμένων διαγνωστικών εξετάσεων προς τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με τη χρήση σύγχρονων μοριακών τεχνικών, εντοπίζουμε τακτικά αλλαγές στην αλληλουχία ή την έκφραση βασικών γονιδίων που εμπλέκονται στην παθογένεση ανθρώπινων ασθενειών, τα οποία θα μπορούσαν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση ή/και την πρόγνωση των ασθενών καθώς και στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.


Η Μονάδα Μοριακής Διαγνωστικής συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες τυποποίησης και βελτίωσης των δοκιμών μοριακής διάγνωσης, συνεργαζόμενοι με διεθνείς και εθνικές κοινοπραξίες επικεντρωμένες σε αυτούς τους στόχους. Τέλος, η Μονάδα μας παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην προώθηση της εργαστηριακής εκπαίδευσης και καθοδήγησης για φοιτητές, τεχνολόγους και ιατρούς.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με καθεμία από τις διαγνωστικές μας υπηρεσίες, ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους.



  • Εργαστήριο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας: 


  • Καθορισμός μεταλλάξεων γονιδίων αιματολογικών κακοηθειών (panels) | targeted NGS - Συντονιστής φορέας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία: https://oncopmnet.gr/?page_id=608

  • Καθορισμός μεταλλάξεων γονιδίων συμπαγών όγκων (panels) | targeted NGS - Συντονιστής φορέας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία: https://oncopmnet.gr/?page_id=608

  • Καθορισμός παραλλαγών γονιδίων κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων (panels) | targeted NGS - Φορέας του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου: https://icardiacnet.gr/the-network-2/

  • Μοριακή ανίχνευση του ιού HPV στον πληθυσμό της Ελλάδας (11 χιλιάδες γυναίκες) στα πλαίσια μελέτης αξιολόγησης της μεθοδολογίας αυτολήψης (self-sampling) κολποτραχηλικού υλικού - Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Greco self» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

  • Μελέτες ρεπερτορίου των γονιδιακών αναδιατάξεων του Β κυτταρικού υποδοχέα (BcR) στα πλαίσια διεθνών κλινικών δοκιμών

  • Μελέτες ρεπερτορίου των γονιδιακών αναδιατάξεων του Τ κυτταρικού υποδοχέα (ΤcR) στα πλαίσια διεθνών κλινικών δοκιμών

  • Μοριακή ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 σε συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ

  • Ανάλυση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 για την ανίχνευση παραλλαγών του ιού – Εργαστήριο Αναφοράς για τη Β. Ελλάδα