Μέγεθος γραμματοσειράςΑλλαγή χρωμάτων
English (United Kingdom)
search icon

Έργα Αγροβιοτεχνολογίας

 RUMORE - Αγροτικές-Αστικές Συνεργασίες κοινητοποιούν Περιφερειακές Οικονομίες

Ο γενικός στόχος του RUMORE είναι να βελτιώσει τις πολιτικές στον τομέα των περιφερειακών στρατηγικών καινοτομίας διευκολύνοντας τη συνεργασία και τις συμπράξεις αγροτικής-αστικής πόλης. Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας παραμένουν αχρησιμοποίητες, επειδή οι αστικοί - συχνά πιο καινοτόμοι - πυρήνες και τα γύρω αγροτικά μέρη δεν είναι καλά συνδεδεμένοι όσον αφορά στις αλυσίδες καινοτομίας, παρουσιάζοντας έτσι ένα κενό για κοινή πολιτική καινοτομίας και επιπτώσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη. Οι συμπράξεις και οι περιφερειακές στρατηγικές καινοτομίας συχνά επικεντρώνονται στις πόλεις, αγνοώντας έτσι ενδιαφερόμενους φορείς στις αγροτικές και περιφερειακές περιοχές (π.χ. ιδρύματα Ε&Α, καινοτόμες επιχειρήσεις), οι οποίοι στη συνέχεια δεν μπορούν να ξεδιπλώσουν το πλήρες φάσμα και τις ευκαιρίες τους. Το πρόγραμμα RUMORE αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και ενισχύει την παροχή καινοτομίας σε περιφερειακές αλυσίδες καινοτομίας μέσω βελτιωμένων συμπράξεων αγροτικών και αστικών περιοχών. Η σύμπραξη αποτελείται από 8 εταίρους 5 διαφορετικών χωρών, συμπεριλαμβάνοντας διάφορες περιφερειακές αρχές, έναν συμβουλευτικό επικεφαλής εταίρο και έναν οργανισμό ανάπτυξης επιχειρήσεων. Το RUMORE συγκεντρώνει και διαχειρίζεται προσεγγίσεις για το πώς να σχεδιαστεί και να δημιουργηθούν τα κατάλληλα μέσα πολιτικής για μια ολοκληρωμένη αστική-αγροτική ανάπτυξη σε πολιτικές καινοτομίας. Οι καλές πρακτικές από τους εταίρους θα μοιραστούν σε μια διαπεριφερειακή διαδικασία εκμάθησης και αξιολόγησης μέσω Εκπαιδευτικών με σκοπό τη μεταφορά και προσαρμογή τους σε συγκεκριμένα πλαίσια. Στο πλαίσιο του έργου η πρόοδος της βελτίωσης κάθε μέσου πολιτικής θα συζητείται συνεχώς. Τέσσερα ΕΤΠΑ-ΠΕΠ και 2 άλλα μέσα πολιτικής θα βελτιωθούν με συνολικό ποσό περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα αναμενόμενα και τα προβλεπόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνουν περισσότερες από 300 δραστηριότητες που υποστηρίζονται μεταξύ φορέων καινοτομίας καθώς και ένα σημαντικά αυξημένο μερίδιο καινοτόμων εταιρειών στις περιοχές των εταίρων. Προκειμένου να αξιοποιηθεί η διαπεριφερειακή μάθηση και για άλλους ευρωπαίους ενδιαφερόμενους φορείς, γίνονται προτάσεις και διαδίδονται σε ήδη υπάρχοντα δίκτυα.


Χρηματοδότηση: Interreg Europe
Διάρκεια έργου: 01/2017 - 12/2021
Ιστοσελίδα έργου
: https://www.interregeurope.eu/rumore/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


AlgaeCeuticals - Ανάπτυξη αντιηλιακών κρεμών, καλλυντικών και διατροφικών προϊόντων με βάση τα μικροφύκη

Η βιοτεχνολογία των μικροφυκών έχει αποκτήσει σημαντική σημασία τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς  τα μικροφύκη αντιπροσωπεύουν μια σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη δεξαμενή νέων και πολύτιμων βιοδραστικών ενώσεων. Η βιολογική και χημική ποικιλομορφία των μικροφυκών, υπήρξε η πηγή μοναδικών βιοδραστικών μορίων με δυνατότητα βιομηχανικής ανάπτυξης ως φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής. Το προτεινόμενο έργο θα συνδυάσει τόσο βασική όσο και εφαρμοσμένη έρευνα στους τομείς –ομικών τεχνολογιών, βιοχημείας, εφαρμοσμένης και ενζυμικής βιοτεχνολογίας προκειμένου να γίνουν αξιοποιήσημοι οι πόροι των μικροφυκών για την ανάπτυξη: 1) Φυσικά αντηλιακά UV, βασισμένα σε αμινοξέα που μοιάζουν με μυκόσπορη φύκια, 2) Τρόφιμα με βάση τα φύκια ως λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, 3) πρωτεάσες που προέρχονται από φύκια με εφαρμογές σε καλλυντικά (ένζυμα επιδιόρθωσης δέρματος) και βιομηχανία τροφίμων. Η υλοποίηση του έργου θα προσφέρει στους εμπλεκόμενους ακαδημαϊκούς φορείς και τις εταιρείες  την ευκαιρία να μεταφράσουν την επιστημονική έρευνα σε καλά καθορισμένα «πράσινα» προϊόντα και αναλυτικά εργαλεία που βασίζονται στη γνώση. Εκτός από τους επιστημονικούς στόχους, το έργο θα ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης και της Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας με την ανταλλαγή διεπιστημονικών γνώσεων, την ανάπτυξη και τη διάδοση κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας έτσι τους διατομεακούς δεσμούς μεταξύ ακαδημαϊκού και βιομηχανικού κλάδου για βιώσιμη ανάπτυξη.


Χρηματοδότηση: EC - ΗORIZON 2020, Marie Skłodowska-Curie Innovative - RISE Initiative
Διάρκεια έργου: 01/2018 - 12/2021
Ιστοσελίδα έργουhttps://www.algaeceuticals.gr/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


FruitTrees2Safequard - Ανάπτυξη της δενδροκομίας φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων με τη διατήρηση και οργάνωση της τράπεζας γενετικού υλικού, τη δημιουργία μητρικών φυτειών για την παραγωγή άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού και την αξιολόγηση, αξιοποίηση και βελτίωση τοπικών ποικιλιών

Η δενδροκομία φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων έχει μεγάλη οικονομική σημασία για την χώρα μας μιας και το μεγαλύτερο μέρος των νωπών και επεξεργασμένων προϊόντων εξάγονται. Η πρόταση ‘‘FruitTrees2Safeguard’ έχει σκοπό να καλύψει επείγουσες και αυτονόητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής δενδροκομίας με τη διατήρηση και οργάνωση της τράπεζας γενετικού υλικού, τη δημιουργία μητρικών φυτειών για την παραγωγή άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού και την αξιολόγηση, αξιοποίηση και βελτίωση τοπικών και ξενικών ποικιλιών.
Οι τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων είναι απαραίτητο πρωταρχικό υλικό για τη δημιουργία νέων ποικιλιών γιατί περιέχουν μοναδική συστάδα γονιδίων που διασφαλίζουν τα χαρακτηριστικά της προσαρμοστικότητας και της παραγωγικότητας. Η ευρεία εγκατάσταση νέων ξενικών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων από το εξωτερικό είναι γεγονός στη χώρα μας και έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν τοπικές ποικιλίες.
Αντικείμενο της πρότασης είναι η εύρεση, η διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών, καθώς και η οργάνωση και εμπλουτισμός των τραπεζών φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων που βρίσκεται στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων (ΤΦΟΔ) και Τμήμα Ακρόδρυων (ΤΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Από τις αυτονόητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής δενδροκομίας αλλά και το εμπόριο φυτωριακού υλικού είναι η διατήρηση γενετικού πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από συγκεκριμένα παθογόνα που αναφέρονται στο νομοθετικό πλαίσιο και η ύπαρξη μητρικών φυτειών για εμβολιοληψία. Το ΤΦΟΔ είναι διατηρητής ποικιλιών δενδρωδών, όπως ορίζονται στον Εθνικό́ Κατάλογο, με το παρόν έργο θα μπορεί να καλύψει τις προϋποθέσεις για την εγγραφή́ των ποικιλιών αυτών, δηλαδή́ περιγραφή́ της ποικιλίας και διατήρηση αρχικού́ πιστοποιημένου υλικού́ όπως αυτή́ ορίζεται με σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Ο φορέας του έργου ‘Τσεσμελής’ θα μπορέσει επίσης να διατηρεί πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό πετανταρισμένων ποικιλιών για τις οποίες διατηρεί δικαιώματα εμπορίας.
Οι ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους παραγωγούς, ξενικές στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την προσαρμοστικότητά τους στα διάφορα μικροκλίματα της χώρας μας. Αντικείμενο του έργο θα είναι η αξιολόγηση 143 ξενικών και ελληνικών ποικιλιών ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς, μηλιάς και αχλαδιάς ως προς τα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
Το βιομηχανικό ροδάκινο είναι φρούτο με μεγάλη οικονομική σημασία για τη χώρα μας, παρ’ όλα αυτά η παραγωγή βασίζεται σε 8 ποικιλίες στις οποίες υπάρχουν μεταλλάξεις και γενότυποι με αλλοιωμένα ή αξιόλογα χαρακτηριστικά, που όμως δεν έχουν χαρακτηριστεί. Αντικείμενο του παρόντος έργου θα είναι να βρεθούν αξιόλογες μεταλλάξεις βιομηχανικού ροδάκινου in situ να γίνει φαινοτυπικός και γενοτυπικός χαρακτηρισμός και να δημιουργούν προβασικές και μητρικές φυτείες εμβολιοληψίας βλαστών για πολλαπλασιασμό. Η συμμετέχουσα στο έργο ένωση κονσερβοποιών ΔΕΛΚΟΦ ΑΕ., η οποία εκπροσωπεί εργοστάσια παραγωγής κονσέρβας ροδάκινου, τα οποία θα έχουν όφελος από τη διάθεση ποιοτικής πρώτης ύλης για να λειτουργήσουν και να παράγουν ποιοτικά προϊόντα.
Στόχος του έργου θα είναι και η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας τοπικών και ξενικών γενοτύπων/ποικιλιών σε σημαντικές ασθένειες, Η εύρεση μοριακών δεικτών για την επιλογή υπέρτερων γενότυπων/ποικιλιών, και χρήση -ομικών τεχνολογιών για την υποβοήθηση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης ως προς την ανθεκτικότητα σε μυκητολογικές ασθένειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών θα είναι χρήσιμη και οικονομικά συμφέρουσα σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης. Ποικιλίες με ανθεκτικότητα σε ασθένειες και που υπερέχουν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μπορούν να προσφέρουν περισσότερα περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς λόγω και της ανάγκης για λιγότερες εισροές.


Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2018 - 12/2021
Ιστοσελίδα έργουhttps://pomologyinstitute.gr/en/fruitrees2safeguard/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


BioProspect - Διατήρηση της κεφαλαιοποίησης της βιοποικιλότητας σε δασικές περιοχές

Η περιοχή των Βαλκανίων είναι κοιτίδα πολύ πλούσιας βιοποικιλότητας τόσο από άποψη χλωρίδας όσο και από πανίδας. Μία από τις κύριες περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας που λαμβάνει χώρα σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και γύρω από αυτές. Τα βαλκανικά δάση διατηρούν αμέτρητες δυνατότητες για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής αξίας, αφού η δασική φύση μπορεί να αποτιμηθεί ως κεφάλαιο, δηλαδή ως πηγή αναπαραγωγής οικολογικών υπηρεσιών και ως πηγή γνώσης.  Η πρωτοτυπία του έργου BIOPROSPECT βασίζεται στην διεπιστημονική συνεργασία, γεντιστών, δασολόγων, οικονομολόγων για την ανάπτυξη ενος  μοντέλου οικονομικής αποτίμησης της βιοποικηλοτητας. Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι η διερεύνηση και η τεκμηρίωση των βιοπροοπτικών των δασικών προστατευόμενων περιοχών και των τρόπων βιώσιμης κεφαλαιοποίησης τους ως μέσο για τη συνετή διαχείριση, διατήρησή τους και προστασίας τους.


Χρηματοδότηση: INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020
Διάρκεια έργου: 10/2018 - 10/2020
Ιστοσελίδα έργουhttp://balkanmed-bioprospect.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


Bu4Inno - νώση και καινοτομία στον πρωτογενή και αντίστοιχο δευτερογενή τομέα

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν την οικονομική ραχοκοκαλιά και για τις δύο χώρες και είναι οι σημαντικότεροι δημιουργοί θέσεων εργασίας στη διασυνοριακή περιοχή. Και οι δύο χώρες έχουν δυσκολευτεί με την εφαρμογή του Small Business Act, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών με τις πιο αδύναμες επιδόσεις όσον αφορά την πρόσβαση στο περιβάλλον «δεύτερης ευκαιρίας» στη χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία παρουσιάζει απόδοση χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, και πάλι κυρίως λόγω της κακής πρόσβασης σε χρηματοδότηση και επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης, η χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα μαστίζεται από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που συνέβη κυρίως σε ελληνικό έδαφος, αλλά δημιούργησε διαρροή ανθρώπινου δυναμικού στη διασυνοριακή περιοχή, όπου οι περιφερειακές οικονομίες και από τις δύο πλευρές είχαν δημιουργήσει μακρά -καθιερωμένοι και πολύπλοκοι σύνδεσμοι. Ο γενικός στόχος του Bu4Inno είναι η ανάπτυξη ενός βελτιωμένου συστήματος υποστήριξης της επιχειρηματικότητας για γεωργικές ΜΜΕ στη διασυνοριακή περιοχή. Το Bu4Inno αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της αγροτικής επιχείρησης στην περιοχή διασυνοριακή περιοχή, στην καθιέρωση μικρών νεοφυών επιχειρήσεων αγροτικής επιχείρησης και στην αλλαγή της επιχειρηματικής νοοτροπίας των αγροτών της. Το Bu4Inno είναι ένα καινοτόμο έργο που συνδυάζει θερμοκοιτίδες, ακαδημαϊκή έρευνα, αγρότες και βιομηχανία στον αγροτικό τομέα, χρησιμοποιώντας έτσι την τετραπλή έλικα, προκειμένου να επιτευχθεί η εγκαθίδρυση αγρο-επιχειρηματικής νοοτροπίας στους αγρότες στην περιοχή για τη δημιουργία νέων νεοσύστατων επιχειρήσεων και μικρών αγροτικών επιχειρήσεων  που θα παράγει και θα πωλεί προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία θα πιστοποιούνται και θα αναπτύσσονται με καινοτόμα μέσα χρησιμοποιώντας τη γνώση από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη στενή συνεργασία με ΜΜΕ. Το Bu4Inno θα καθιερώσει και θα προωθήσει καινοτόμες μεθόδους συναλλαγών που συνδέονται με την εφαρμογή των συστημάτων επεξεργασμένων τροφίμων σε παραγωγές υψηλής αξίας που θα τονώσουν την ανάπτυξη του αγροτοβιομηχανικού τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός στην εποχή του COVID 19. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα από παραγωγούς έως επιχειρηματίες που θα πουλήσουν τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας τους συμβάλλοντας στην τοπική και εθνική οικονομία και θα διατηρήσουν την αγροτική ανάπτυξη που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να παραμείνουν σε αγροτικές περιοχές.


Χρηματοδότηση: INTERREG V-A "Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020"
Διάρκεια έργου: 04/2021 - 04/2023
Ιστοσελίδα έργουhttp://www.greece-bulgaria.eu/approved-project/83/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


Interreg Greece - Bulgaria • Interreg.eu

SARS-CoV-2 σε ζώα Περιφέρεια Κ.Μ.

Εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων δειγμάτων που προέρχονται από ζώα μινκ για τον ιό SARS-CoV-2.


Χρηματοδότηση: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Διάρκεια έργου: 01/2021-12/2021
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

SARS-CoV-2 σε ζώα Περιφέρεια Κ.Μ.

Παροχή υπηρεσιών αναλύσεων για την ανίχευση του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα από εκτροφές γονοφόρων ζώων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.


Χρηματοδότηση: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Διάρκεια έργου: 01/2021-12/2021
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

CheeseHerbs - Παραγωγή καινοτόμων τυροκομικών προϊόντων με αρωματικά φυτά

Tο φυσικό αντικείμενο της πρότασης αφορά στη δημιουργία νέων τυροκομικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας, με χρήση αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών και αιθέριων ελαίων της τοπικής βιοποικηλότητας, συνδυάζοντας παραγωγικά και συνεργατικά, δύο από τους βασικότερους πρωτογενούς τομείς της Δυτικής Μακεδονίας. Τα νέα προϊόντα θα παραχθούν ως πρωτότυπα (δοκίμια), περίπου 15 τον αριθμό, σε διάφορες προσμίξεις τυριών και διαθέσιμων αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων και στη συνέχεια, τα πρωτότυπα προϊόντα θα ελεγχθούν για τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, τη διατηρησιμότητά τους, τη συνολική τους σύσταση και ποιότητα, καθώς και τη σύσταση του μικροβιόματος το οποίο προσδίδει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηρίστηκα.


Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας
Διάρκεια έργου: 07/2020 - 07/2022
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531

CloSeViVa - Δίκτυο Συνεργασίας, Αξιοποίησης και Κλωνικής Επιλογής των Ελληνικών Ποικιλιών Αμπέλου και Ανάδειξης του Γενετικού Υλικού

Η άμπελος (Vitis vinifera L) είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα πολυετή είδη στον πλανήτη και καλλιεργείται σε ένα ευρύ φάσμα εδαφικών τύπων και κλιματικών συνθηκών. Η καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός οίνος έχει καταφέρει να ανοίξει νέους δρόμους στις αγορές εκτός Ελλάδος. Μέρος του προβλήματος είναι και η μη διαφοροποίηση του προϊόντος κυρίως λόγω της ανυπαρξίας υγειούς πολλαπλασιαστικού υλικού και βελτιωμένων κλώνων των γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Η κλωνική επιλογή στην Ελλάδα δυστυχώς έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα παραγωγής και διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου το οποίο να προέρχεται από μια τέτοια διαδικασία. Μόλις πρόσφατα, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων μεταξύ των αρμοδίων φορέων, υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο σχετικός Τεχνικός Κανονισμός (Τεύχος Β’ 1599/07.06.2016) ο οποίος δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης Κλωνικής Επιλογής Αμπέλου από φορείς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τον πραγματοποιήσουν. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία των κατάλληλων δομών για τη βελτίωση, ανάδειξη και κλωνική επιλογή Ελληνικών ποικιλιών αμπέλου εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων state of the art γενωμικές μεθοδολογίες για την προσφορά ενός διαφοροποιημένου, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου.
Επιμέρους στόχοι αποτελούν:
• η διάσωση των ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου,
• η αξιολόγηση επιλεγμένων κλώνων μερικών από τις πλέον σημαντικές Ελληνικές ποικιλίες.
• η δημιουργία υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού των συγκεκριμένων ποικιλιών,
• η δημιουργία ενός δικτύου-φορέα και η βελτίωση των αναγκαίων υποδομών για την εφαρμογή της κλωνικής επιλογής φυτών Ελληνικών ποικιλιών αμπέλου,
• η δημιουργία ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας, ταυτοποίησης και πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού και των ελληνικών προϊόντων αμπέλου
Οι φορείς που συνεργάζονται στο συγκεκριμένο έργο έχουν σημαντική εμπειρία σε γονιδιωματικές τεχνολογίες, φαινοτύπιση και διατήρηση, παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, έλεγχο ιώσεων και παραγωγή προϊόντων.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 09/2018-03/2023
Ιστοσελίδα έργου
https://www.closeviva.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


GrEaTest - Ανάδειξη, αξιολόγηση και βελτίωση των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των Ελληνικών ποικιλιών φασολιού ‘Γίγαντες’ και ‘Ελέφαντες’ Πρεσπών

Σκοπός του GrEaTest είναι η βελτίωσης του τοπικού πληθυσμού φασολιών “Γίγαντες” Πρεσπών και του τοπικού πληθυσμού φασολιών “Ελέφαντες” Πρεσπών με τη χρήση νέων καλλιεργητικών τεχνικών και επίσης νέων -ομικών τεχνολογιών ώστε οι νέοι πληθυσμοί (ποικιλίες) που θα προκύψουν να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ντόπιων πληθυσμών χωρίς ξένες αναμείξεις και να εγγραφούν στον Εθνικό και Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών για να προστατευθούν από μελλοντικούς κινδύνους γενετικής ανάμειξης και απώλειάς τους.


Χρηματοδότηση: Αγροτικός Συνεταιρισμός Εθνικού Δρυμού Πρεσπών - Πελεκάνος
Διάρκεια έργου: 05/2018 -05/2021
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


Agricultural Cooperative of Bean Producers of the Prespa National Park

GrEatFruit - Αξιολόγηση – Βελτίωση – Ανάδειξη - Αξιοποίηση Σημαντικών Ελληνικών Ποικιλιών Οπωροφόρων

Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει σκοπό την αξιολόγηση, βελτίωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων μέσα από τη συνεργασία των εξειδικευμένων φορέων και τη στόχευση μεριδίου της αγοράς με προσφορά ενός διαφοροποιημένου, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας προϊόντος. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη:
• διάσωση μερικών από τις σημαντικότερες οικονομικά ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες Φυλλοβόλων οπωροφόρων
• αξιολόγηση επιλεγμένων κλώνων μέσα από τις μελετώμενες ποικιλίες
• δημιουργία υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού των συγκεκριμένων ποικιλιών
• βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και συντήρησης των καρπών τους
• βελτίωση της γευστικής ποιότητας των παραδοσιακών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων
• διάδοση των αξιόλογων αυτών ποικιλιών/κλώνων και σε άλλες περιοχές καλλιέργειας
• δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή.
Στο παρόν έργο προτείνεται να μελετηθούν συστηματικά η ποικιλία ροδακινιάς «Λεμονάτο Βόλου», η ποικιλία μηλιάς «Φιρίκι» (προϊόν ΠΟΠ) και οι ποικιλίες κερασιάς «Τραγανά Εδέσσης» και «Τσολακέικα». Στο πλαίσιο αυτού θα πραγματοποιηθεί:
• επιλογή φαινοτύπων των προαναφερόμενων ποικιλιών με εξέχοντα χαρακτηριστικά από ήδη υπάρχοντες οπωρώνες
• δημιουργία προφίλ βλαστικών χαρακτηριστικών, ποιότητας και μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς των καρπών
• γονιδιακή αποτύπωση και εκτίμηση της γενετικής ενδο-ποικιλιακής ποικιλότητας των επιλεγμένων γενοτύπων και κλώνων
• μελέτη της έκφρασης γονιδίων, πρωτεϊνών και μεταβολιτών στενά συνδεδεμένων με την ποιότητα των καρπών
• αξιολόγηση μεμονωμένων οπωροφόρων δένδρων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για διάσωση και αξιοποίηση φυτογενετικών πόρων
• παραγωγή υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού επιλεγμένων κλώνων των ποικιλιών
• Ανάπτυξη πρωτοκόλλων καλλιεργητικών τεχνικών και μετασυλλεκτικών χειρισμών παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον, ασφαλή για το καταναλωτή.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 10/2018 - 04/2022
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

GreenBread - Ανάπτυξη νέων ελληνικών προϊόντων αρτοποιίας με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου ζωής χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς τεχνολογικού ενδιαφέροντος

The microbial spoilage of bakery products and the resulting problem of discarding them cause great financial losses both in the bakery industry and the consumer. The addition of sourdough during fermentation has proved to be particularly useful in improving the texture, odor, taste and nutritional value of the products. Furthermore, this approach reduces the physicochemical degradation (staling) and extends their shelf life. In addition to the physicochemical changes that cause quality product degradation, the alteration can also be due to the development of fungi, where some can produce toxic compounds (mycotoxins). The use of starter culture for the preparation of sourdough, which also has antifungal properties, is a promising method for the biopreservation of the bakery products. Given the growing consumers’ demand for less processed foods, e.g.without the addition of chemical preservatives, the application of antifungal microorganisms fits perfectly with the current trend towards a healthier lifestyle, offering a natural way to extend the shelf life and improve the safety of bakery products. The addition of microorganisms to Greek bakery products as starter or complementary culture, which offer protection against the growth of fungi, has not been applied yet on a commercial scale. Therefore, the aim of the project is to isolate and exploit the microflora of Greek traditional sourdoughs for the production of new bakery products with improved organoleptic properties and extended shelf life. This will be achieved using innovative techniques and approaches (metagenomics, metatranscriptomics, metametabolomics and Whole Genome Sequencing) as well as computational methods (bioinformatics). The new starter or complementary cultures are expected to help in controlling a) the growth of fungi and b) the process of flavor development. Through the application of multi-omics and the study of the metabolic network of microorganisms at the genome level, it will be possible to understand the effect of microbes on the development of organoleptic characteristics and the inhibition of fungi. Thus, microbial strains with the desired technological characteristics will be selected. More specific, the research objectives of the project are:
1) Study of the microorganisms isolated from Greek traditional sourdough,
2) Study of the technological and antifungal properties of the isolated microbial strains,
3) Whole Genome Sequencing of the most important technological microorganisms,
4) Selection of the most suited microbes for use as starter or complementary cultures,
5) Production of new bakery products with improved organoleptic characteristics and extended shelf life and
6) Commercial exploitation of the results.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2018 - 01/2022
Ιστοσελίδα έργου
https://nagref-dri.gr/institute/research/greenbread
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

HOLEA - Ανάπτυξη μεθοδολογιών για τον ποιοτικό έλεγχο-νοθεία των προϊόντων ελιάς, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών ανάλυσης και χημειομετρίας

Η ποιότητα αναγνωρίζεται ευρέως ως µία από τις σημαντικότερες στρατηγικές για την οικονομική ανάπτυξη κάθε παραγωγικού κλάδου. Το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές αποτελούν εμπορικά προϊόντα με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως, λόγω τον πολύτιμων θρεπτικών τους συστατικών. Η συνεχιζόμενη απαίτηση του καταναλωτικού κοινού προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας ευνοούν πρακτικές νοθείας στα παραγόμενα προϊόντα οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί λόγω έλλειψης κατάλληλων συστημάτων ελέγχου ποιότητας. Κατά συνέπεια, ο ποιοτικός έλεγχος της βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου, καθώς και η ιχνηλασιμότητα των χαρακτηριστικών τους προέλευσης αποτελούν τα κυριότερα κλειδιά για την διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή από ανακριβείς ή παραπλανητικές επισημάνσεις σε προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου η παρούσα Ερευνητική πρόταση στοχεύει αφενός στην ιχνηλασιμότητα των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς προκειμένου να διασφαλισθεί η αρχική προέλευση του προϊόντος, αφετέρου στη ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών που θα διασφαλίζουν την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς (χρήση αλκαλικού διαλύματος ή επεξεργασία με άλμη) όσο και την τεκμηρίωση του ισχυρισμό υγείας σε ελαιόλαδα που πληρούν τα κριτήρια της EFSA. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη πιστοποιημένων μεθοδολογιών για την διασφάλιση της ποιότητας των ΠΟΠ & ΠΓΕ ελαιολάδων από περιπτώσεις νοθείας, μέσω της ιχνηλασιμότητας των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς και της γεωγραφικής τους προέλευσης. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου θα συνεργαστούν δύο εταιρίες με σημαντική δραστηριότητα στον χώρο της παραγωγής, εμπορίας και προώθησης προϊόντων ελιάς καθώς και πέντε ερευνητικοί φορείς με αποδεδειγμένη εμπειρία στο πεδίο του ελαιολάδου, που θα δράσουν συμβουλευτικά αλλά και θα εκτελέσουν συγκεκριμένα ερευνητικά τμήματα της επικείμενης πρότασης. Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της πρότασης εστιάζονται στην δημιουργία και εγκατάσταση ενός αξιόπιστου ιδιωτικού πρωτοκόλλου διασφάλισης ποιότητας με σκοπό τόσο τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων ελιάς όσο και την διασφάλιση του καταναλωτή από περιπτώσεις νοθείας. Με δεδομένο ότι για την ελληνική οικονομία ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί την κορωνίδα της ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας µας, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο για την Ελλάδα να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2018 - 12/2021
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531

Legumes4Protein - Legumes

Σκοπός του Legumes4Proteins είναι η ολιστική προσέγγιση του συστήματος παραγωγής κτηνοτροφικών ψυχανθών σε συνδυασμό με την αξιοποίηση τους στη διατροφή των ζώων ώστε να αντικαταστήσουν τη σόγια. Το σχέδιο του προγράμματος περιλαμβάνει αξιοποίηση και αξιολόγηση γενετικού υλικού, με συλλογή πληθυσμών λούπινου από περιοχές της Ελλάδας και συγκριτική αξιολόγηση τους με εμπορικές ποικιλίες. Το υλικό αυτό θα αξιοποιηθεί από την Τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Παράλληλα θα εφαρμοστεί σχέδιο βελτίωσης σειρών των ειδών Βίκος, Μπιζέλι και κτηνοτροφικό Κουκί (ΒΜΚ) της εταιρείας AGROLAND και ως μάρτυρες θα χρησιμοποιηθούν ποικιλίες του ΙΒ&ΚΦ-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η γενετική παραλλακτικότητα όλων των φυτικών υλικών θα αξιολογηθεί με μοριακούς δείκτες. Επιπρόσθετα μέσω της μεταγραφομικής και μεταβολομικής ανάλυσης θα γίνει προσπάθεια κατανόησης των μηχανισμών ελέγχου των αντιδιατροφικών στοιχείων. Οι σειρές των ΒΜΚ, οι ποικιλίες του ΙΒ&ΚΦ-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και οι εμπορικές ποικιλίες του λούπινου θα αξιολογηθούν σε τρία διαφορετικά εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα (Αττική, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη) σε συμβατική και χαμηλών εισροών καλλιέργεια ως την παραγωγή και ποιότητα του καρπού τους αλλά και ως προς την προσαρμοστικότητα τους μέσα από αγρονομικές, μορφολογικές και φυσιολογικές παραμέτρους. Η θρεπτική αξία ως προς την περιεκτικότητα σε δομικούς υδατάνθρακες, πεπτικότητα και περιεκτικότητα σε αντιδιατροφικά στοιχεία θα εκτιμηθούν για όλα τα φυτικά υλικά.
Παράλληλα θα εγκατασταθούν στην Θεσσαλία πιλοτικοί αγροί από τον εταίρο ΘΕΣγη. Η διαχείριση τους θα γίνει σύμφωνα με τις τοπικές επικρατούσες αγροκομικές πρακτικές και θα επιδιωχθεί η βελτιστοποίησή τους, σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει επίσης ανάπτυξη συστήματος προσδιορισμού αναγκών για εγκρίσεις γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες καθώς επίσης και πλήρης τεχνοοικονομική ανάλυση της καλλιέργειας. Τέλος θα σχεδιαστεί σιτηρέσιο αντικατάστασης της σόγιας το οποίο θα παραχθεί από τον εταίρο AGROLAND, θα δοθεί σε πρόβατα και θα αξιολογηθεί η παραγωγή και η ποιότητα του γάλακτος. Τα κύρια αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου αφορούν στην παραγωγή εναλλακτικών σιτηρεσίων από κτηνοτροφικά ψυχανθή που θα παράγονται βάσει πρότυπων οδηγών καλλιέργειας. Οι σπόροι για την παραγωγή αυτή θα είναι μοριακά ταυτοποιημένοι και αποτέλεσμα μελέτης σχετικά με τη διατροφική τους αξία, τους αντιδιατροφικούς παράγοντες και την προσαρμοστικότητά τους στις ελληνικές συνθήκες (σε διάφορα περιβάλλοντα).
Τα αποτελέσματα αυτά θα πλαισιώνονται από μια έκθεση των προϋποθέσεων ολοκληρωμένης ανάπτυξης του κλάδου της προβατοτροφίας, ως αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των ζωοτροφών. Η οικονομική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων θα είναι άμεση και θα αφορά στη δυνατότητα παραγωγής μιγμάτων ζωοτροφών, άμεσα διαθέσιμων σε προβατοτρόφους, αλλά και στη δυνατότητα καλλιέργειας κτηνοτροφικών ψυχανθών σε ευρεία κλίμακα, καθώς αυτά θα συνοδεύονται από τα ενδεδειγμένα ΦΠΠ.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2018 - 12/2021
Ιστοσελίδα έργου
https://www.legumes4protein.gr/el/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


Legumes 4 Protein

mast4trees - Ενίσχυση της καλλιέργειας μαστιχόδεντρων με μοχλό τη χρήση καινοτόμων
μοριακών μεθόδων

Το Έργο αποβλέπει στην ενίσχυση της καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου για παραγωγή μαστίχας, που εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της νήσου Χίου, με νέα στοιχεία χρησιμοποιώντας καινοτόμες μοριακές εθόδους. Η μαστίχα συλλέγεται κυρίως από αρσενικά δέντρα έπειτα από μηχανικό τραυματισμό (“κέντημα”) του φλοιού του κορμού. Σε 65 παραγωγικά μαστιχόδεντρα (από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες Μαυρόσχινος, Μαρουλίτης, Βοτόμος και Πλατύφυλλος), τα οποία είχαν εντοπιστεί από προηγούμενη έρευνα και η θέση τους έχει καταγραφεί με GPS, θα μετρηθεί η παραγόμενη μαστίχα, θα αναλυθεί η σύστασή της με GC-MS και LC-MS και θα ακολουθήσει η γενετική ταυτοποίησή τους με χρήση των μοριακών δεικτών ITS1 και ITS2, ISSR και EST-SSRs προκειμένου να επιλεγούν τα καλύτερα αρσενικά και θηλυκά. Στη συνέχεια θα μελετηθεί ο εγγενής πολλαπλασιασμός (σπόρος) αλλά και ο πολλαπλασιασμός με ιστοκαλλιέργεια, χρησιμοποιώντας ως έκφυτα νεαρά σπορόφυτα από εκβλάστηση σπόρου in vitro. Παράλληλα θα ταυτοποιηθούν τα εδαφογενή παθογόνα που προσβάλλουν τα μαστιχόδεντρα, θα προσδιοριστεί η ανθεκτικότητα νεαρών δενδρυλλίων σε αυτά και θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης μοριακών δεικτών ικανών να αναδείξουν την αντοχή των φυτών στα εδαφογενή αυτά παθογόνα. Επειδή ο σπόρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για μαζική παραγωγή φυταρίων μαστιχόδενδρου (αρκεί αυτά να είναι αρσενικά γιατί παράγουν περισσότερη και καλύτερης ποιότητας μαστίχα), θα μελετηθούν τρόποι διάγνωσης του φύλου από το στάδιο ακόμη του σποροφύτου.
Για τη διάγνωση του φύλου των νεαρών σποροφύτων θα γίνει αξιολόγηση της χρήσης κατάλληλων μοριακών δεικτών (ISSR και SCAR), εναλλακτικών μοριακών μεθόδων (RAD μοριακών δεικτών), μετρήσεων με αέρια και υγρή χρωματογραφία της περιεκτικότητας των φύλλων σε διάφορες ουσίες που ενδέχεται να διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο, καθώς και κατάλληλων βιοχημικών και φαινοτυπικών δεικτών. Επίσης, θα διερευνηθεί ο μοριακός μηχανισμός βιοσύνθεσης και έκκρισης της μαστίχας μετά από μηχανικό τραυματισμό του φλοιού του κορμού του μαστιχόδεντρου. Για το σκοπό αυτό θα γίνει διαφορική ανάλυση της έκφρασης των γονιδίων (DEG analysis) πριν και μετά τον μηχανικό τραυματισμό του κορμού του μαστιχόδεντρου και μετά από αλληλούχιση RNA νέας γενιάς. Καθώς η μαστίχα με τις διάφορες ουσίες που περιέχει προσελκύει έντονα το ενδιαφέρον της φαρμακοβιομηχανίας, θα αναζητηθούν βιο-δείκτες συνδεδεμένοι με την περιεκτικότητα της μαστίχας σε ουσίες με αντιδιαβητική και αντιβακτηριδιακή δράση (αντι-H. pylori). Έτσι, θα γίνει απομόνωση και λειτουργικός χαρακτηρισμός γονιδίων που σχετίζονται με τη βιοσύνθεση των βιοδραστικών μορίων της μαστίχας και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης των παραπάνω γονιδίων ως μοριακών δεικτών συνδεδεμένων με την περιεκτικότητα της μαστίχας σε δραστικά μόρια. Τέλος, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας του Έργου θα γίνει παραγωγή αρσενικών μαστιχόδεντρων από σπόρο των παραγωγικότερων κλώνων και επίσης διασταυρώσεις μεταξύ των επιλεγμένων κλώνων για απόκτηση F1 υβριδίων ακολουθούμενα από γενετική ταυτοποίηση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για μελλοντική γενετική βελτίωση του μαστιχόδεντρου. Επιπλέον, θα γίνει εκτίμηση του κόστους της διάγνωσης του φύλου και του κόστους της παραγωγής ανά φυτό, θα επιδιωχθεί κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη χρήση των μοριακών δεικτών που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του Έργου και θα γίνει η διάχυση - δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του παρόντος Έργου, προκειμένου να προωθηθεί η εξάπλωση της καλλιέργειας και σε άλλες περιοχές της Χίου, αλλά και της χώρας, με πιστοποιημένο και παραγωγικό φυτικό υλικό.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2018 - 07/2022
Ιστοσελίδα έργουhttp://www.mast4trees.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


Med Food TTHubs - Ιχνηλασιμότητα και εμπιστοσύνη για τα τρόφιμα της Μεσογείου

Παρόλο που τα μεσογειακά τρόφιμα είναι γενικά αναγνωρισμένα για την υψηλή θρεπτική και αισθητηριακή τους αξία, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης όσον αφορά την προέλευση των πρώτων υλών (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ζώα, ψάρια) και την ποιότητα των διαδικασιών που ξεκινούν από την καλλιέργεια και την αναπαραγωγή μέχρι τη συσκευασία και τη μεταφορά. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης θέτει εμπόδια στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων γεωργικών επιχειρήσεων (SMAE) σε τοπικές και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας (LVCs και GVCs). Οι κυριότεροι παράγοντες αλλαγών στον τομέα του μεσογειακού εμπορίου τροφίμων είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι η γνώση και η ευαισθητοποίησή τους οδηγούν στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητας τροφίμων με αποδεδειγμένη προέλευση και τεκμηριωμένη ποιότητα. Οι αγορές σε όλο τον κόσμο προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες ανάγκες και οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει επίσης να προσαρμοστούν ώστε να είναι μέρος μιας αλυσίδας εφοδιασμού όπου η αλυσίδα φύλαξης είναι κρίσιμος παράγοντας. Η λύση που φέρνει το Med Food TTHubs στοχεύει να επιτύχεια σφαλέστερα και πιο βιώσιμα μεσογειακά τρόφιμα για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και την αυθεντικότητα αυτών των προϊόντων προς τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας εμπιστοσύνης στον τομέα των τροφίμων. 


Χρηματοδότηση: PRIMA – Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area
Διάρκεια έργου: 04/2020 - 03/2023
Ιστοσελίδα έργουhttps://tthubs.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


MedSUSHI - Αξιοποίηση των εδώδιμων φύκων Dictyopteris membranacea και Laurencia obtusa στη Μεσογειακή κουζίνα ως βιολειτουργικό τρόφιμο και διατροφικό συμπλήρωμα

Για αρκετούς αιώνες τα φύκια χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως τρόφιμα στην Άπω-Ανατολή. Με τη κινητικότητα των πληθυσμών και τη διεθνοποίηση της γαστρονομίας, η χρήση τους έχει επεκταθεί παγκοσμίως. Στη χώρα μας η κατανάλωση φύκων γίνονταν παραδοσιακά ως «σαλάτες της θάλασσας» από πληθυσμούς που ζουν στα παράλια. Πολλές φορές η κατανάλωση τους είναι συνυφασμένη με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, εκτός από τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν στη τοπική κουζίνα. Η χρήση τους όμως έχει παραμείνει σε τοπικό επίπεδο, καθώς η ποσότητες που συλλέγονται από τη θάλασσα είναι μικρές. Πολλά από τα είδη μακροφυκών που είναι βρώσιμα, χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και από τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία καλλυντικών. Ένα πλήθος βιοδραστικών ουσιών που παράγεται από μακροφύκη, έχει χαρακτηριστεί για την ευεργετική τους δράση, ως ισχυρά αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά ενεργά συστατικά. Το έργο σκοπεύει στη περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση δύο εδώδιμων φύκων στη χώρα μας, του φαιοφύκου Dictyopteris membranacea και του ροδοφύκου Laurencia obtusa που απαντάται στα νησιά του Ιονίου. Εφαρμόζοντας ενιαίες διαθεματικές προσεγγίσεις, θα δημιουργήσουμε καινοτόμα γνώση για τον μεταβολισμό τους, τη ανάλυση της βιοδραστικότητας, την γενετική τους, την καλλιέργεια, την ποιοτική ανάλυση, τυποποίηση και ανάδειξη προϊόντων που προέρχονται από αυτά. Η ερευνητική πρόταση περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
• Διεξοδικός χαρακτηρισμός των παραγόμενων μεταβολιτών από τα δύο είδη, κατόπιν συλλογής από στοχευμένες τοποθεσίες. Ανάπτυξη γρήγορων και ευαίσθητων αναλυτικών πρωτοκόλλων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση των μεταβολιτών ενδιαφέροντος.
• Ανάπτυξη πρωτοκόλλων καλλιέργειας και μελέτη του κύκλου ζωής των δύο ειδών. Στη περίπτωση του Dictyopteris, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη πρωτοκόλλου καλλιέργειας σε υπαίθριες συνθήκες ενώ για τη L. obtusa απαιτείται περαιτέρω μελέτη του κύκλου ζωής
• Γενετικός και βιοχημικός χαρακτηρισμός των δύο ειδών. Αναγνώριση επιπλέον μοριακών δεικτών που επιτρέπουν τη ταυτοποίηση του καλλιεργούμενου υλικού.
• Μεταγονιδιωματική ανάλυση του μικροβιώματος των φύκων και συσχέτιση του με δείκτες παραγωγήςβιοδραστικών ουσιών και δείκτες ασφάλειας.
• Ανάλυση ποιοτικών και γευστικων χαρακτηριστικών του συλλεγμένου και καλλιεργημένου υλικού. Μελετες γευσιγνωσίας και έρευνα γευστικής ανταπόκρισης καταναλωτικού κοινού. Ανάπτυξη νέων και ανάδειξη παραδοσιακών γαστρονομικών συνταγών.
• Μελέτες βιοδραστικότητας των εκχυλισμάτων ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και αξιολόγηση σε ζωικά μοντέλα φλεγμονής και βιοχημικός χαρακτηρισμός για την αναγνώριση βιοδεικτών επιλογής
• Μελέτη της επίδρασης διαιτολογίου φύκων και των διατροφικών συμπληρωμάτων τους στο μικροβίωμα του γαστρεντερικού συστήματος.
• Ανάπτυξη και τυποποίηση προϊόντων: καλλιέργεια σε εξωτερικές συνθήκες, ποιοτικός έλεγχος και παρασκευή πρότυπων σκευασμάτων συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και πρότυπων εκχυλισμάτων για χρήση σε καλλυντικά.
• Οργάνωση φακέλου πιστοποίησης ως τροφίμου.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2018-07/2022
Ιστοσελίδα έργουhttp://www.medsushi.gr/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αντώνης Μακρής
E-mail: makris@certh.gr
Τηλ: +30 2310257541

Niarxos - Επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωση των ντόπιων πληθυσμών φασολιών "γίγαντες" και "ελεφάντων" περιοχής Πρεσπών Φλωρίνης

Σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωσης του τοπικού πληθυσμού φασολιών "γίγαντες" Πρεσπών Φλώρινας και του τοπικού πληθυσμού φασολιών "ελέφαντες" Πρεσπών Φλώρινας ώστε οι νέοι πληθυσμοί (ποικιλίες) που θα προκύψουν να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των παλιών ντόπιων πληθυσμών της περιοχής, βελτιωμένοι ως προς την εμφάνιση των σπόρων τους (χρώμα, σχήμα, μέγεθος) ώστε να είναι τέτοια που επιζητείται από την αγορά και βελτιωμένοι ως προς την παραγωγικότητά τους σε καρπό.


Χρηματοδότηση: Αγροτικός Συνεταιρισμός Εθνικού Δρυμού Πρεσπών - Πελεκάνος
Διάρκεια έργου: 07/2018 - 12/2019
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


Agricultural Cooperative of Bean Producers of the Prespa National Park

Plant.ID - Μοριακή αναγνώριση φυτών

Τα φυτά είναι απαραίτητα για πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας καθώς παρέχουν τροφή, φάρμακα και υλικά κατασκευής. Τα φυτά μας επηρεάζουν επίσης αρνητικά μέσω της γύρης και των αλλεργιών που προκύπτουν, δηλητηριώδη είδη σε κήπους και βοσκότοπους αλλά και χρησιμοποιούνται  σε φυτικά φάρμακα (πολλες φορές με προσμίξεις και νοθεία) , και ως εισβολείς σε υδάτινα και χερσαία περιβάλλοντα. Η κατανόηση και η αξιοποίηση της βοτανικής βιοποικιλότητας απαιτεί ακριβείς, σύγχρονες και γρήγορες προσεγγίσεις αξιολόγησης. Η ποικιλομορφία των φυτών παγκοσμίως απειλείται από την καταστροφή των φυσικών οικοτόπων λόγω των συνεπειών που σχετίζονται με την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Στο έργο αυτό θα χρισμοποιηθούν γενετικές γονιδιωματικές μεταγονιδιοματικές και Barcoding  τεχνολογίες για την ανάπτυξη της νέας ταξινόμησης αλλά και τρόπους αντιμετώπισης νοθείας και ανιχνευσης φυτών σε κάθε περιβάλλον.


Χρηματοδότηση: ΕΕ - ΗORIZON 2020, Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks (ITN/ETN)
Διάρκεια έργου: 01/2018 - 12/2021
Ιστοσελίδα έργου
https://www.plantid.uio.no/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


PROTEIN - Εξατομικευμένη διατροφή για ευζωία 

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, την ευημερία και την πρόληψη, τον μετριασμό ή τη θεραπεία ορισμένων μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD). Το φαγητό δεν είναι μόνο μια πηγή θερμίδων, αλλά και ένα σύνθετο μείγμα διατροφικών χημικών ουσιών, μερικές από τις οποίες σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, αλλεργίες και μερικά είδη καρκίνου. Τα τρόφιμα, η διατροφή και η διατροφική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, σχετίζονται επίσης με αυξημένη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη αίματος ή ακόμη και αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι μόνο παράγοντες κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και οι ίδιες οι κύριες αιτίες της ασθένειας. Ωστόσο, η σημερινή διατροφή χαρακτηρίζεται από ακανόνιστα και κακώς ισορροπημένα γεύματα. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας δεν είναι μόνο παράγοντες κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και σημαντικές αιτίες στρες και κούρασης, δηλαδή έλλειψης ενέργειας. Η γνώση σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες με βάση την ανάλυση διαφόρων τύπων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων παραμέτρων, μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην απάντηση σε βασικές ερωτήσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων όσον αφορά τα τρόφιμα και την υγεία. Με βάση τα παραπάνω, το πρόγραμμα PROTEIN στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος που θα εμπλέκει τους ανθρώπους σε μια υγιή, ευχάριστη, θρεπτική και βιώσιμη διατροφή, προσφέροντας ένα καθημερινό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και οδηγούμενο από τις προσωπικές τους προτιμήσεις, τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά τους καθώς και την κατάσταση της υγείας τους. Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος του PROTEIN είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα βασισμένο σε ΤΠΕ για την παροχή εξατομικευμένης διατροφής βασισμένης στη συλλογή και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων που σχετίζονται με τα διατροφικά πρότυπα των καταναλωτών, τη σωματική άσκηση και τις μεμονωμένες παραμέτρους. Το PROTEIN προτείνει μια ριζικά καινοτόμο προσέγγιση στις συμβουλές και την υποστήριξη των καταναλωτών στην καθημερινή ζωή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών (τα δεδομένα τους θα συλλέγονται ανώνυμα και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια στο Cloud για επεξεργασία).


Χρηματοδότηση: EC - ΗORIZON 2020
Διάρκεια έργου: 12/2018-05/2022
Ιστοσελίδα έργουhttps://protein-h2020.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


LOGO-SIMBOLO-PROTEIN

SmartBeeKeep - Ανάπτυξη έξυπνου εργαλείου διαχείρισης δραστηριοτήτων μελισσοκομίας

Το έργο SmartBeeKeep φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις σύγχρονες εξελίξεις στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στους τομείς της μελισσοκομίας και της μελέτης της βιοποικιλότητας προτείνοντας μία καινοτόμα πλατφόρμα που θα εξυπηρετήσει και θα διευκολύνει τη μελισσοκομική δραστηριότητα και έρευνα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι βασικοί στόχοι είναι: (α) η παροχή εργαλείων για την συμμετοχική χαρτογράφηση της μελισσοκομικής χλωρίδας και μελέτη της τοπικής βιοποικιλότητας, ενώ για επιλεγμένα είδη φυτών θα διερευνηθεί η προσεγγιστική εκτίμηση του χρόνου ανθοφορίας σε πρώιμο στάδιο, (β) η παροχή νέων καινοτόμων ευκολιών και υπηρεσιών στη μελισσοκομική κοινότητα (μελισσοκόμοι, εργαστήρια αναλύσεων και ερευνητές μελισσοκομίας) και (γ) η αξιολόγηση των εφαρμογών μέσω πιλοτικής εφαρμογής σε δύο περιοχές μελέτης του Νομού Θεσσαλονίκης, ώστε να καταδείξει ότι η τοπική βιοποικιλότητα σε συνδυασμό με την «έξυπνη» μελισσοκομία οδηγεί σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (αύξηση παραγωγής, βελτιστοποίηση της ποιότητας), καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων διαχείρισης και παραγωγής.
Φιλοδοξία του συνεργατικού σχήματος είναι η εκμετάλλευση της πλατφόρμας μέσω μιας συνδρομητικής υπηρεσίας χαμηλού κόστους που θα διαχειρίζεται με «έξυπνο» τρόπο πληθώρα δεδομένων και προτύπων, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα στους χρήστες της και συνεισφέροντας σημαντικά στην μελέτη της βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, η δημιουργία ενός καινοτόμου ηλεκτρονικού καταστήματος που αντλεί στοιχεία από την πλατφόρμα και αποτελεί το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση ενός νέου τρόπου «σύζευξης» των παραγωγών με τους τελικούς καταναλωτές (χωρίς μεσάζοντες), ώστε να δώσει την ευκαιρία στον τελικό καταναλωτή να χρηματοδοτήσει και να συμμετάσχει ενεργά σε όλα τα στάδια για την παραγωγή συγκεκριμένου προϊόντος που τον ενδιαφέρει (e-μελισσοκομία).


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 06/2020 - 12/2022
Ιστοσελίδα έργουhttps://smartbeekeep.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


ΙΘΑΚΗ

 Παροχή καλλιεργητικών υπηρεσιών στο αγρόκτημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.


Χρηματοδότηση: ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Διάρκεια έργου: 07/2019 - 10/2020
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


Νέα Archive - ΚΕΘΕΑ

ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε. - Αύξηση της απόδοσης της ποικιλίας «Μπασμάς» κατά 10% με συμβατικές μεθόδους (χωρίς τη χρήση γενετικής μηχανικής) και διατηρώντας τα καπνικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την βελτίωση φυτών καπνού της ποικιλίας μπασμάς ως προς την απόδοση με τη χρήση και μοριακών δεικτών και χωρίς τη χρήση γενετικής μηχανικής. Θα απραγματοποιηθούν διασταυρώσεις μεταξύ της ποικιλίας μπασμάς με μια άγρια ποικιλία και επιλογή των υπέρτερων γενοτύπων


Χρηματοδότηση: ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε.
Διάρκεια έργου: 05/2013 - 12/2021
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


Missirian S.A. chose Premium HRM by Data Communication | Data Communication

 ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ

Εκθέσεις αξιολόγησης και φυσικοχημικών/φυτοχημικών χαρακτηριστικών ποικιλιών πατάτας Νάξου, στο πλαίσιο του έργου "Ανάδειξη των ποιοτικών και διατροφικών χαρακτηριστικών της πατάτας Νάξου με Ομικές Τεχνολογίες" κωδ.πράξης 5070379.


Χρηματοδότηση: Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε.)
Διάρκεια έργου: 05/2021 - 05/2023
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


 


ΕΑΣ Νάξου

Α.Σ Πελεκάνος - Επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωση των ντόπιων πληθυσμών φασολιών "γίγαντες" και "ελεφάντων" περιοχής Πρεσπών Φλωρίνης

Θα γίνει προσεκτική συλλογή σπόρων των τοπικών πληθυσμών γιγάντων και ελεφάντων από παραδοσιακούς και επιμελείς καλλιεργητές της περιοχής.Aπό το γενετικό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα εγκατασταθούν στην περιοχή δύο πειραματικοί αγροί επιλογών και λήψης παρατηρήσεων. Οι πειραματικοί αγροί θα είναι απομονωμένοι, από άλλες καλλιέργειες για την αποφυγή τυχαίων διασταυρώσεων. Από τις βελτιωτικές εργασίες θα δημιουργηθούν τελικά δύο νέοι πληθυσμοί (ποικιλίες),που θα έχουν τα χαρακτηριστικά των παλιών ντόπιων πληθυσμών της περιοχής, βελτιωμένοι ως προς την εμφάνιση των σπόρων τους και βελτιωμένοι ως προς την παραγωγικότητά τους.


Χρηματοδότηση: Αγροτικός Συνεταιρισμός Εθνικού Δρυμού Πρεσπών - Πελεκάνος
Διάρκεια έργου: 06/2016 - 12/2018
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531


 


Agricultural Cooperative of Bean Producers of the Prespa National Park

Σησαμώθησις - Σουσάμι Άνοιξε: Οι -ομικές τεχνολογίες ως εργαλείο επαναπροώθησης της καλλιέργειας σουσαμιού

Ο μικρός σπόρος του ανθοφόρου φυτού “Sesamum indicum” έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να προσελκύσει το ενδιαφέρον κοινής γνώμης και επιστήμης, χάρη στις πολλές και σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μικροσκοπικού αυτού σπόρου ήταν γνωστές και στην αρχαία Ελλάδα, όπου εκχυλίσματα σουσαμιού χρησιμοποιούνταν ως συστατικά βοτάνων για την καταπολέμηση της υπέρτασης και την παραγωγή φαρμάκων. Ο Ιπποκράτης το είχε χαρακτηρίσει ως ένα από τα καλύτερα προϊόντα για την ανθρώπινη υγεία. Το σουσάμι αποτελεί μία ιδιαίτερα οικονομική και πλούσια διατροφική πηγή κυρίως πρωτεϊνών, ελαίου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Το σουσάμι και τα παράγωγά του θεωρούνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τόσο για το υψηλής ποιότητας έλαιό του όσο και για την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Το σησαμέλαιο επιδεικνύει αξιοσημείωτη σταθερότητα στην οξείδωση σε σχέση με άλλα έλαια, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες Αυτό που κάνει το σουσάμι τόσο ξεχωριστό, είναι το γεγονός ότι αποτελεί τρόφιμο με φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (18-25%), ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), οι οποίες ενδείκνυνται στις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες και είναι απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του νευρικού συστήματος. Οι πρωτεΐνες του σουσαμιού είναι πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία
συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία, και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, ενώ η
ζήτηση έχει τελευταία αυξηθεί κατά περίπου 6%, η αύξηση της παραγωγής στο ίδιο διάστημα πλησιάζει με δυσκολία το 4% άρα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή του. Σήμερα έχουν αλληλουχηθεί 705 διαφορετικές ποικιλίες σουσαμιού στην Κίνα όπου έχουν κατέγραφει νουκλεοτιδικές διαφορές, διερευνήθηκαν 56 αγρονομικά χαρακτηριστικά σε 4 διαφορετικά περιβάλλοντα προσδιορίζοντας 549 συνδεδεμένες γονιδιακές περιοχές. Η αναλυτική εξέταση των μειζόνων γονιδιακών περιοχών προσδιόρισε 46 υποψήφια γονίδια, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων που σχετίζονται με την περιεκτικότητα σε έλαιο, τη βιοσύνθεση των λιπαρών οξέων και την απόδοση. Μεγάλη σημασία στην επιτυχή καλλιέργεια του φυτού έχει η αρχιτεκτονική του φυτού είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση σε καρπό και καθορίζεται από το ύψος των φυτών (Υ) και άλλα χαρακτηριστικά. Το σουσάμι έχει χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με άλλα
καλλιεργούμενα φυτά λόγω του μεγάλου ύψους, του χαμηλού δείκτη συγκομιδής, και της ευαισθησίας σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, πρέπει να διερευνηθούν νέες νάνες ή ημι-νάνες ποικιλίες σουσαμιού , όπως έγινε με την «πράσινη επανάσταση», η οποία χαρακτηρίζεται από την καλλιέργεια ημι-νάνων ή νάνων ποικιλιών σιταριού και ρυζιού με σκοπό την επίτευξη αυξημένου δείκτη συγκομιδής και βελτιωμένη προσαρμογή ως προς τα αρδευόμενα και γόνιμα περιβάλλοντα, που συνήθως καταλαμβάνονται από ψηλότερα φυτά. Το μεγάλο μειονέκτημα της καλλιέργειας του σησαμιού είναι το τίναγμα του σπόρου κατά την ωρίμανση του που συνεπάγεται μεγάλο κόστος παραγωγής και μεγάλες απώλειες σπόρου.
Σκοπός της πρότασης είναι η επανεγκατάσταση της καλλιέργειας του σουσαμιού στην Ελλάδα, ο επαναπατρισμός των ελληνικών ποικιλιών, η εφαρμογή νεών ομικών τεχνολογιών για την κατανόηση μοριακών μηχανισμών που ελέγχουν κύρια βιοσυνθετικά μονοπάτια και ανθεκτικότητα σε ξηροθερμικές συνθήκες, η αύξησης της απασχόλησης και η ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την δημιουργία νέων ποικιλιών και νέων προϊόντων.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 03/2020 - 07/2022
Ιστοσελίδα έργου
https://www.sesamothisis.gr/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531

AntiFoul - Εφαρμογή νέων βιοτεχνολογικών εργαλείων για την αξιοποίηση ουσιών από το ερυθροφύκος S. coronopifolius, ως φιλικούς προς το περιβάλλον αντιρρυπαντικούς παράγοντες

Η βιορύπανση είναι η ανεπιθύμητη ανάπτυξη ζωντανών οργανισμών (βακτήρια, φύκια, μαλάκια κ.λπ.) σε κατασκευές βυθισμένες στο νερό που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις υδατοκαλλιέργειες και τη θαλάσσια βιομηχανία. Μια σειρά φυσικών και χημικών τεχνολογιών έχουν εφαρμοστεί σε αντιρρυπαντικά χρώματα (AF), η πιο αποτελεσματική από αυτές είναι η χρήση επιχρισμάτων τριβουτυλοκασσιτέρου. Ωστόσο, λόγω της τοξικότητας που προκαλείται από τον τριβουτυλοκασσίτη και τα βαρέα μέταλλα, τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) απαγόρευσε τη χρήση αυτο-στιλβωτικών επιχρισμάτων τριβουτυλοκασσιτέρου και υπάρχει αυξανόμενη αντίθεση στη χρήση χαλκού. Η πρόληψη της καθίζησης οργανισμών ρύπανσης με μη τοξικό τρόπο θα ήταν η ιδανική λύση. Για το σκοπό αυτό, υπήρξε μια πληθώρα φυσικών, χημικών και βιομιμητικών προσεγγίσεων. Πιθανώς, μια επιτυχημένη μέθοδος AF θα πρέπει να συνδυάζει όλες τις μεθόδους. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί θαλάσσιοι μεταβολίτες χαρακτηρίστηκαν για το φιλικό προς το περιβάλλον αντιρρυπαντικό δυναμικό τους. Μεταξύ αυτών, ένα πολλά υποσχόμενο αλογονωμένο τερπένιο, η βρωμοσφαιρόλη από το S. coronopifolius που απομονώθηκε από την ομάδα μας. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο εμπόδιο στη χρήση θαλάσσιων μεταβολιτών είναι οι περιορισμένες διαθέσιμες ποσότητες. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο περιορισμός, η κοινοπραξία μας θα προσεγγίσει τη βιοσύνθεση της βρωμοσφαιρόλης με διεπιστημονικό τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νέα εργαλεία στη βιοτεχνολογία, τη γονιδιωματική, τη βιοπληροφορική, τη βιοχημική και τη χημική ανάλυση και τις δοκιμές in-vivo. Στην προκαταρκτική εργασία, εφαρμόσαμε την αλληλουχία επόμενης γενιάς (NGS) για τον εντοπισμό αρκετών χιλιάδων εκφρασμένων γονιδίων από το S. coronopifolius συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων τερπενοειδών βιοσυνθετικών γονιδίων. Στο τρέχον έργο θα επεκτείνουμε την προσέγγιση NGS σε πρόσθετο φρέσκο υλικό, θα αναλύσουμε βιοπληροφορικά τα εκφρασμένα γονίδια για να ποσοτικοποιήσουμε τα επίπεδα έκφρασης, θα απομονώσουμε υποψήφια βιοσυνθετικά γονίδια, θα πραγματοποιήσουμε ενζυματική ανάλυση και μεταβολική μοντελοποίηση και ανάλυση ροής, θα ανασυστήσουμε τη βιοσυνθετική οδό σε ετερόλογα είδη, θα βελτιώσουμε εργαλεία χημικής ανάλυσης για τον εντοπισμό ενώσεων από μικροσκοπικές ποσότητες υλικού φυκιών και δοκιμασίες αναστολής καθίζησης οστρακοειδών.


Χρηματοδότηση: SEE-ERA NET
Διάρκεια έργου: 10/2017 - 04/2022
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αντώνης Μακρής
E-mail: makris@certh.gr
Τηλ: +30 2310257541

BBTWINS - Ψηφιακά δίδυμα για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας και την προμήθεια ποιοτικής βιομάζας για βιοεπεξεργασία.

Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τρόφιμα ο αγροδιατροφικός τομέας δέχεται μεγάλη πίεση συνοδευόμενη από αυξημένες ανάγκες για την ασφάλεια αυτών στην Ε.Ε. Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων πρέπει να γίνουν πιο αποδοτικά, παρέχοντας παράλληλα υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη απαίτηση από τους καταναλωτές να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις την αλυσίδας παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον. Η λύση σε αυτήν την πρόκληση θα βρεθεί εν μέρει μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων. Το έργο BBTWINS (DIGITAL TWINS FOR THE OPTIMIZATION OF AGRIFOOD VALUE CHAIN PROCESSES AND THE SUPPLY OF QUALITY BIOMASS FOR BIO-PROCESSING OPERATIONS) θα αναπτύξει και θα επικυρώσει μια ψηφιακή πλατφόρμα βασισμένη στη λεγόμενη τεχνολογία «digital twin» (ψηφιακό δίδυμο). Στο πλαίσιο του έργου θα επικυρωθούν δύο ψηφιακά μοντέλα-αντίγραφα σε δύο πιλοτικές περιπτώσεις (παραγωγή κρέατος και φρούτων) ακολουθώντας μια προσέγγιση πολλαπλών παραγόντων και ενσωματώνοντας σε μια ενιαία αλυσίδα αξίας τόσο την γεωργική αλυσίδα αξίας τροφίμων (από την καλλιέργεια έως το τελικό προϊόν) όσο και την πρώτη ύλη που παράγεται σε όλα τα βήματα. Το έργο θα προσφέρει ένα υλικοτεχνικό και τεχνολογικό σχήμα που θα αυξήσει την παροχή ποιοτικής πρώτης ύλης για τη βελτιστοποίηση βιο-επεξεργασίας καθ' όλη τη διάρκεια ενός έτους. Αυτή η ψηφιακή διττή προσέγγιση θα συνδυάσει ψηφιακές μεθοδολογίες τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), της Μηχανικής Μάθησης, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και αναλύσεων λογισμικού σε μια ενιαία πλατφόρμα. Αυτή η πλατφόρμα θα είναι σε θέση να προβλέψει τη βέλτιστη προεπεξεργασία και διαδρομή για κάθε πρώτη ύλη υπό διαφορετικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξήσει τη διαθέσιμη βιομάζα, θα μειώσει τις απώλειες βιομάζας και θα αυξήσει τους χρόνους αποθήκευσης βιομάζας χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα των τροφίμων. 


Χρηματοδότηση: ΕΕ - ΗORIZON 2020
Διάρκεια έργου: 16/07/2021-28/02/2025 
Ιστοσελίδα έργου
https://bbtwins.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


CheeseArt - Εφαρμογή της προσέγγισης των πολλαπλών -ομικών τεχνολογιών και εργαλείων βιοπληροφορικής για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ελληνικών παραδοσιακών τυριών

Οι μικροοργανισμοί και ειδικότερα τα οξυγαλακτικά βακτήρια (lactic acid bacteria) παίζουν σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των τυροκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα των παραδοσιακών (CheeseArt). Αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων αυτών όπως είναι το άρωμα, η γεύση και η υφή. Επομένως, η εφαρμογή και ο έλεγχος της μικροβιακής χλωρίδας των τυριών κατά την παραγωγή τους μπορεί να αποτελέσει για τον παραγωγό ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη προϊόντων με μοναδικά ή/και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η παρούσα πρόταση έχει σκοπό να προσδιορίσει την επίδραση που έχουν οι διάφοροι μικροοργανισμοί στο άρωμα, τη γεύση και την υφή των ελληνικών παραδοσιακών τυριών αυθόρμητης ζύμωσης με στόχο την αναγνώριση και ταυτοποίηση μικροβιακών στελεχών με ωφέλιμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία στελέχη θα μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω από τη βιομηχανία τροφίμων. Είναι γνωστός ο κρίσιμος ρόλος που έχουν τα βακτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των τυριών (εναρκτήριες καλλιέργειες) όσον αφορά τη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους. Η δυνατότητα της κατευθυνόμενης ανάπτυξης του αρώματος και της γεύσης των ελληνικών παραδοσιακών τυριών, μέσω της χρήσης των μικροοργανισμών αυτών, μπορεί να προσφέρει στη βιομηχανία τροφίμων ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού ώστε να μπορέσει αυτή να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ολοένα αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και επιθυμίες των καταναλωτών. Στο παρόν έργο θα αξιοποιηθούν μια σειρά από καινοτόμες βιοτεχνολογικές/μοριακές προσεγγίσεις/τεχνολογίες όπως είναι η μεταγονιδιωματική (metagenomics), μεταμεταγραφομική (metatranscriptomics) και μεταμεταβολομική (metametabolomics), καθώς και μια σειρά εργαλείων πληροφορικής (bioinformatics) για την εις βάθος μελέτη των βακτηριακών στελεχών που θα απομονωθούν αλλά και του ρόλου που έχουν στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του αρώματος, της γεύσης και της υφής των τυριών. Από τη μελέτη της μικροβιακής χλωρίδας στα διάφορα στάδια παραγωγής και ωρίμανσης των ελληνικών παραδοσιακών τυριών θα δημιουργηθεί μία τράπεζα μικροβιακών στελεχών με δυνητική εφαρμογή ως εναρκτήριες ή συμπληρωματικές καλλιέργειες. Νέα στελέχη, με αποδεδειγμένη ικανότητα βελτίωσης ή/και ενίσχυσης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τελικών προϊόντων, θα αναζητηθούν από αυτή την τράπεζα μέσω της μελέτης και ανάλυσης της αλληλουχίας του γονιδιώματος των σημαντικότερων βακτηριακών στελεχών (Whole Genome Sequencing). Θα αναγνωριστούν γονίδια, μεταβολικά μονοπάτια και μεταβολικά προϊόντα με πιθανή επίδραση στην ανάπτυξη του αρώματος, της γεύσης και της υφής των τυριών. Τέλος από την ανάλυση του γονιδιώματος των μικροοργανισμών θα μελετηθούν τα μεταβολικά δίκτυα (Genome-scale Metabolic Models), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα μέσω γενετικών χειρισμών των μικροβίων, για παράδειγμα αποκλείοντας συγκεκριμένα γονίδια (gene knockout), για την παραγωγή συγκεκριμένων μεταβολικών προϊόντων (metabolic engineering). Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά και να προσφέρει περισσότερες επιλογές στη βιομηχανία τροφίμων, για την παραγωγή τυριών με βελτιωμένα ή/και μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την καινοτομία τους και την ανταγωνιστικότητά τους σε νέες αγορές.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 10/2018 - 04/2022
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

EpiMilk - Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και πιστοποίησης της αλυσίδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από βελτιωμένες φυλές αιγών προσαρμοσμένες στην ημιορεινή περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου

Η εκτροφή μικρών μηρυκαστικών, αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους κτηνοτροφικούς κλάδους στην περιοχή της Ηπείρου που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής. Ιδιαίτερα, οι ορεινές/ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, που συχνά χαρακτηρίζονται ως μειονεκτικές, αφενός εξαρτώνται αποκλειστικά από την κτηνοτροφία για τη βιωσιμότητά τους, αφετέρου μπορούν να εκμεταλλευτούν μόνο από είδη μηρυκαστικών που έχουν προσαρμοστεί στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής. Το έργο EpiMIilk έχει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της γαλακτοπαραγωγής (ποιότητα και ποσότητα γάλακτος) των ζωών με σκοπό τη δημιουργία νέων γίδινων γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλής αποδοχής οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από εμφιαλωμένο γάλα παραγόμενο από μια πρότυπη, καθετοποιημένη μονάδα σε μια ιστορικής σημασίας περιοχή του Νομού Ιωαννίνων. Η ενσωμάτωση ορθών πρακτικών σε όλη την παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με στρατηγικές προώθησης και διάθεσης των τελικών προϊόντων, θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα αυτών, καθιστώντας τα καινοτόμα και ανταγωνιστικά έναντι άλλων. Στα πλαίσια της καθετοποίησης της εκμετάλλευσης για την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος και την εργαστηριακή παραγωγή προϊόντων ελεγμένης πρώτης ύλης θα αποδοθεί γενετική, βιοχημική και οργανοληπτική ταυτότητα στα προϊόντα, που θα συνοδεύει το κάθε προϊόν και θα διασφαλίζει τόσο την εκμετάλλευση όσο και τον καταναλωτή για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων. Η επίτευξη του στόχου θα επέλθει εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογίες γενετικής και βιοχημείας όπου σε συνδυασμό με διαδικασίες μεταποίησης θα οδηγήσουν σε σταθερή παραγωγή προϊόντων που θα διατίθενται στους καταναλωτές σε όλη τη διάρκεια του έτους με σταθερή ποιότητα, ανεξάρτητα από την εποχικότητα των αιγών. Με την ολοκλήρωση του έργου θα είναι εφικτός ο πλήρης έλεγχος μιας καθετοποιημένης εκτροφής όπου μέσω αυτού θα δημιουργούνται πυρήνες ζώων, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα και ποσότητα της πρώτης ύλης για την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα του προτεινόμενου έργου αναμένεται να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναδιαμόρφωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή της Ηπείρου ώστε να δημιουργηθούν στοχευμένα προγράμματα γενετικής βελτίωσης και καθετοποίησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε εκμετάλλευσης.


Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου
Διάρκεια έργου: 08/2018 - 06/2022
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

ExoPeach2Ηealth -  Νέες φυτοπροστατευτικές προσεγγίσεις και εφαρμογές-ομικών τεχνολογιών για βελτιστοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης της ασθένειας του εξώασκου της ροδακινιάς

Ο εξώασκος είναι από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ροδακινιάς. Η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές οι οποίες χαρακτηρίζονται από υπερπλασίες των οργάνων των ξενιστών.
Εκτός από την οικονομική του σημασία το παθοσύστημα ροδακινιάς και εξώασκου αποτελεί ένα αρκετά υποσχόμενο σύστημα μελέτης των επαγόμενων αντιδράσεων άμυνας των δενδρωδών καλλιεργειών σε φυτοπαθογόνους μύκητες.
Η πρόταση ‘ExoPeach2Ηealth’ έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή νέων φυτοπροστατευτικών προσεγγίσεων για την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ροδακινίας αναπτύσσοντας μια ολιστική προσέγγιση διάγνωσης, καταπολέμησης και κατανόησης του μηχανισμού παθογένειας των παθογόνων αίτιων του εξώασκου στις κύριες περιοχές καλλιέργειας ροδακινίας. Η χρήση καινοτόμων -ομικών τεχνολογιών για την βελτιστοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης της συγκεκριμένης ασθένειας αποτελεί σημαντική προσέγγιση της πρότασης. Αποτέλεσμα του έργου θα είναι η συνολική κάλυψη ενός σημαντικότατου κενού στη μελέτη της ασθένειας του εξώασκου στη ροδακινιά στη χώρα μας. Συγκεκριμένα θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν νέα συστήματα και τεχνολογίες χρονικά έγκυρης και ακριβούς διάγνωσης και καταπολέμησης της ασθένειας. Η μελέτη των παθογόνων αιτιών για την βελτιστοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης της ασθένειας θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος των αγροτών και των εμπλεκόμενων βιομηχανικών εταίρων, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στην παραγωγή προϊόντος ανώτερης ποιότητας ικανού για εξαγωγές.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 06/2021 - 11/2023
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531

Glyc2BioD - Αξιοποίηση ακατέργαστης γλυκερίνης από τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας βιοντίζελ για παραγωγή βιοκαυσίμων 2ης γενιάς και πρωτεϊνούχων προσθέτων ζωοτροφών με καινοτόμες βιοτεχνολογικές μεθόδους

Η ακατέργαστη γλυκερίνη αποτελεί το σημαντικότερο υγρό παραπροϊόν/απόβλητο της παραγωγής βιοντίζελ από φυτικά έλαια μέσω της συμβατικής τεχνολογίας της βασικής ομογενούς μετα-εστεροποίησης. Η δραματική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής βιοντίζελ, άρα και της παραγόμενης ακατέργαστης γλυκερίνης, έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής της, καθιστώντας επιτακτική την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης αυτού του υγρού παραπροϊόντος/αποβλήτου. Ταυτόχρονα, λόγω της ανάγκης για περιορισμό του ανταγωνισμού μεταξύ βιοκαυσίμων και τροφίμων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Οδηγία ΕΕ-2015/1513 προωθεί τη χρήση των βιοκαυσίμων 2ης γενιάς τα οποία προκύπτουν από πρώτες ύλες που δεν χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα. Αντικείμενο του έργου GLYC2BIOD είναι η ανάπτυξη μιας οικονομικά βιώσιμης διαδικασίας για την αξιοποίηση της ακατέργαστης γλυκερίνης μέσω της μετατροπής της, με προηγμένες βιοτεχνολογικά μεθόδους, σε βιολιπίδια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ 2ης γενιάς, και σε ένα πρωτεϊνούχο στερεό υπόλειμμα, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί ως πρόσθετο υψηλής θρεπτικής αξίας σε ζωοτροφές. Η βασική βιολογική διεργασία της μεθόδου που πρόκειται να αναπτυχθεί περιλαμβάνει τη χρήση συγκεκριμένων στελεχών ελαιοπαραγωγών μικροοργανισμών (π.χ. Yarrowia lipolytica) που έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν στο κύτταρο τους σημαντικές ποσότητες βιολιπιδίων, ενώ είναι επιπλέον ικανοί να αναπτύσσονται σε γλυκερίνη ως βασικό υπόστρωμα. Η απόδοση της παραγωγής βιολιπιδίων θα βελτιωθεί με τη χρήση προηγμένων τεχνικών ελέγχου και αλλαγής του μεταβολικού προφίλ των στελεχών (με μεθόδους γενετικής μηχανικής), και καινοτόμων τεχνολογιών καλλιέργειάς τους σε βιοαντιδραστήρες μεμβρανών που επιτρέπουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και τον διαχωρισμό τους από το εξαντλημένο υπόστρωμα σε ένα στάδιο. Τα βιολιπίδια που θα ανακτηθούν. θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ 2ης γενιάς, το οποίο θα αξιολογηθεί με βάση τα καθιερωμένα πρότυπα ποιότητας. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ζύμη και τα διάφορα προϊόντα της θεωρούνται γενικά ασφαλή για χρήση (Generally Recognized Αs Safe - GRAS) από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), θα εξεταστεί η χρήση του υπολείμματος, μετά τηανάκτηση των βιολιπιδίων, ως πρόσθετο ζωοτροφών υψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου, το οποίο θα αντικαταστήσει μέρος από εισαγόμενα συστατικά σιτηρεσίων (π.χ. σόγια).Το έργο GLYC2BIOD είναι ένα διεπιστημονικό έργο διάρκειας 3 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 775.408,06€ με ιδία συμμετοχή 95.500€, στο οποίο εμπλέκονται 6 εταίροι: τρεις ερευνητικοί φορείς (ΕΦΕΜ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ, και ΙΚΕ/ΕΛΓΟ) με υψηλή ερευνητική και επιστημονική εμπειρία και τρεις εξαιρετικά δραστήριες εταιρίες παραγωγής φυτικών ελαίων και βιοντίζελ (ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε., ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Ι.Κ.Ε., και ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ Ε.Π.Ε.), οι οποίες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της αποδοτικής αξιοποίησης των υγρών τους παραπροϊόντων/αποβλήτων (ακατέργαστη γλυκερίνη), όσο και της μετάβασης σε τεχνολογίες βιοκαυσίμων 2ης γενιάς. Για να απαντηθούν οι παραπάνω προκλήσεις, έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Εργασίας το οποίο έχει δομηθεί με βάση τους κύριους στόχους του έργου, και περιλαμβάνει εννιά Ενότητες Εργασίας που περιλαμβάνουν δραστηριότητες βιομηχανικής έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης που εκτείνονται από την έρευνα σε εργαστηριακό περιβάλλον για ανάπτυξη συγκεκριμένων στοιχείων της διαδικασίας (TRL 3-4), έως την επικύρωση της τεχνολογίας και την αξιολόγηση των προϊόντων σε σχετικό περιβάλλον (TRL 5-6), μέσω της λειτουργίας επιδεικτικής πιλοτικής εγκατάστασης και πιλοτικών δοκιμών. Επιπλέον, έχει δοθεί προσοχή στην προστασία και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω δράσεων υποστήριξης της καινοτομίας (π.χ. απονομή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κτλ.). Η επίτευξη των στόχων του έργου αναμένεται να οδηγήσει σε θετικές περιβαλλοντικές συνέπειες μέσω της αξιοποίησης ενός αποβλήτου και πιθανά οικονομικά οφέλη στις βιομηχανίες του κλάδου της παραγωγής βιοντίζελ.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2018 - 09/2022
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αντώνης Μακρής
E-mail: makris@certh.gr
Τηλ: +30 2310257541

GrWheat - Αξιολόγηση και ανάδειξη ποικιλιών σίτου για τη παραγωγή νέων προϊόντων άλεσης με υψηλή διατροφική αξία

Το έργο αποσκοπεί στην σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με την βιομηχανία τροφίμων έχοντας ως τελικό στόχο την παραγωγή ποιοτικών εξειδικευμένων προϊόντων με υψηλή διατροφικη αξία, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τις κατάλληλα προσαρμοσμένες για τη χώρα μας ποικιλίες σίτου. Το έργο υλοποιείται από τρεις ερευνητικούς φορείς, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογεντικών Πόρων, το Πνεπιστήμιο Αιγαίου (ΠΑ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Βιοεπιστημών (ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ), από μία εταιρεία παραγωγής αλεύρων (Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής) και από μία αγροτική επιχείρηση (Χαρένης). Μεθοδολογικά η πρόταση οργανώενετια σε τέσσερεις ενότητες εργασίας. Ξεκινάει από το γενετικό έλεγχο με εφαρμογή γονδιωματικών τεχνικών για την αποτίμηση του γενετικού δυναμικού τους ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα γενετικής βελτίωση. Παράλληλα, αξιολογούνται οι κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια των ποικιλιών, η παραγωγικότητα, η ανθεκτικότητα σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις καθώς και η διατροφική αξία της κάθε ποικιλίας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, για την ανάδειξή τους, θα παραχθούν άλευρα και μείγματα αυτών, θα εκτιμηθεί η διατροφική τους αξία με συνδυασμό αναλύσεων και θα ακολουθήσουν δοκιμές για την εκτίμηση της in vitro και in vivo διατροφικής τους αξίας. Συνολικά το έργο αποσκοπεί στο να δημιουργήσει και να ενισχύσει μία αλυσίδα αξίας από Ελληνικά παραγόμενο σιτάρι που θα αξιοποιείται από τοπικές βιομηχανίες για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 22310498475014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 09/2020-03/2023
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

iFUNFoods - Καινοτόμα Λειτουργικά Τρόφιμα: Ανάπτυξη, Παραγωγή, Χαρακτηρισμός, Ιδιότητες

Σήμερα, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την παραγωγή νέων λειτουργικών τροφίμων, που περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Ο όρος «προβιοτικοί μικροοργανισμοί» αφορά ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι, όταν χορηγούνται στην κατάλληλη δοσολογία, επιφέρουν θετικό αποτέλεσμα στην υγεία του ξενιστή. Οι περισσότεροι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ανήκουν στα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων γάλακτος. Το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να παρουσιάζουν τα προβιοτικά στελέχη είναι ανθεκτικότητα σε όξινες συνθήκες και σε χολικά άλατα, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώνουν κατά την πέψη και να έχουν ικανότητα αποικισμού στον εντερικό σωλήνα. Για να προσφέρουν τα ευεργετικά οφέλη, τα προβιοτικά τρόφιμα πρέπει να περιέχουν υψηλό αριθμό ζωντανών κυττάρων (τουλάχιστον 107cfu/g), έτσι ώστε να διασφαλιστεί αριθμός 109 ανά καθημερινή μερίδα, μια προϋπόθεση που δεν εκπληρώνεται πάντα. Δεν αποκλείεται, βέβαια, κάποιο στέλεχος να μπορεί να επαρκεί και σε μικρότερες ποσότητες. Κατά συνέπεια, η καθημερινή συνιστώμενη δόση μπορεί να επιτευχθεί με ένα τρόφιμο 100g το οποίο θα μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά και θα φέρει κύτταρα σε συγκέντρωση 7 logcfu/g. Η στρατηγική που θα εφαρμοστεί για την ενσωμάτωση των προβιοτικών μικροοργανισμών στα τρόφιμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να επιτευχθεί μία τόσο υψηλή συγκέντρωση, ειδικά κατά τη στιγμή της κατανάλωσης. Ακόμα και εάν τεχνολογικά επιτευχθεί η προσθήκη υψηλής συγκέντρωσης, αυτή θα πρέπει να παραμείνει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ζωής του προϊόντος. Αυτή ακριβώς η απαίτηση αποτελεί τον κύριο παράγοντα που σήμερα τα εμπορικά διαθέσιμα προβιοτικά τρόφιμα περιορίζονται σε προϊόντα συντήρησης. Είναι γνωστό πως η ακινητοποίηση των κυττάρων βελτιώνει σημαντικά τη ζωτικότητα των καλλιεργειών. Η ακινητοποίηση κυττάρων σε πρεβιοτικά υποστρώματα και η χρήση τους στην παραγωγή τροφίμων αποτελεί πρόκληση σήμερα για τη βιομηχανία. To iFUNFoods αποβλέπει στην παραγωγή καινοτόμων τροφίμων με ακινητοποιημένες καλλιέργειες γαλακτικών βακτηρίων σε φυσικά πρεβιοτικά υποστρώματα (ξηρούς καρπούς, φρούτα, δημητριακά, κλπ) και στη μελέτη τυχόν ευεργετικών ιδιοτήτων των καλλιεργειών αυτών στον άνθρωπο. 


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 22310498475014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 09/2018 - 03/2023
Ιστοσελίδα έργου
https://www.ifunfoods.gr
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


LEDWAR.gr - Εφαρμογή τεχνητού φωτισμού με λαμπτήρες LED για μείωση του κόστους παραγωγής υψηλής ποιότητας εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού

Ο σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η χρήση λαμπτήρων LED κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού υψηλής ποιότητας ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της χαμηλότερης ενεργειακής τους κατανάλωσης, τη μείωση της διάρκειας των τριών σταδίων ενός κύκλου παραγωγής (θερμοκήπιο ανάπτυξης φυτών προς εμβολιασμό, θάλαμος επούλωσης εμβολιασμένων φυτών, θερμοκήπιο ανάπτυξης εμβολιασμένων φυτών) και την αύξηση του ποσοστού επιτυχημένων εμβολιασμών. Σήμερα στη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας χρησιμοποιούνται λαμπτήρες φθορισμού για τον τεχνητό φωτισμό στους θαλάμους επούλωσης, ενώ στο θερμοκήπιο εφαρμόζεται όποτε απαιτείται συμπληρωματικός φωτισμός με λάμπες υψηλής πίεσης νατρίου. Οι λαμπτήρες LED πλεονεκτούν σε σχέση με τις έως τώρα χρησιμοποιούμενες συμβατικές πηγές φωτισμού στην ενεργειακή και φωτοσυνθετική απόδοση, την ελάχιστη εκπομπή θερμικού φορτίου καθώς και τη σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους. Για την επίτευξη του σκοπού του έργου, θα γίνει η δοκιμή λαμπτήρων LED διαφορετικών φασμάτων ακτινοβολίας και στα τρία στάδια του κύκλου παραγωγής. Για την αποτελεσματικότερη αξιολόγηση των λαμπτήρων LED θα δημιουργηθούν αντικειμενικά κριτήρια διαχωρισμού των σποροφύτων σε κατηγορίες ποιότητας, ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος λαμπτήρα σε κάθε στάδιο. Στη συνέχεια θα διερευνηθούν διάφοροι παράγοντες (πυκνότητα, διάρκεια κλπ.) που επηρεάζουν την αποδοτικότητα των λαμπτήρων LED ώστε να βελτιστοποιηθεί η εφαρμογή τους. Προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου θα συμβάλλει η μελέτη σε γονιδιακό επίπεδο της επίδρασης των λαμπτήρων LED. Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει για τις λαχανοκομικές καλλιέργειες το πολλαπλασιαστικό υλικό, θα γίνει και πλήρη αγρονομική αξιολόγηση των εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού που θα παραχθούν με τη χρήση λαμπτήρων LED, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών. Επιπλέον θα γίνει ταυτόχρονα πλήρη οικονομική ανάλυση της εφαρμογής της τεχνολογίας λαμπτήρων LED στην παραγωγική διαδικασία εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού, τόσο για την εταιρεία, τον τελικό χρήστη (παραγωγός) και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, με ταυτόχρονη ανάδειξη των περιβαλλοντικών/κοινωνικών ωφελειών από την χρήση της. Στη συνέχεια θα καταρτιστεί το πρωτόκολλο παραγωγής με γνώμονα τη μείωση του κόστους παραγωγής ταυτόχρονα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού. Τέλος, θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή της προτεινόμενης διαδικασίας παραγωγής σε πραγματικές συνθήκες μαζικής παραγωγής. Η παραπάνω διαδικασία θα κατατεθεί για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου θα εξασφαλιστεί από τη δημιουργία ιστοσελίδας, την πραγματοποίηση ημερίδας και τις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων καθώς και σε εκλαϊκευμένα έντυπα του αγροτικού τομέα.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 22310498475014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2018 - 01/2022
Ιστοσελίδα έργουhttp://www.ledwar.web.auth.gr/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


LENSBREED - Αξιολόγηση και βελτίωση γηγενών πληθυσμών και ποικιλιών φακής για ιδιαίτερα αγροκομικά, φυσιολογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Η φακή (Lens culinaris Medik.) αποτελεί μια παραδοσιακή αλλά ιδιαίτερα σημαντική καλλιέργεια για τη χώρα μας. Η διατροφική και γαστρονομική αξία της φακής αποκτά αυξανόμενη αναγνώριση, καταγράφοντας αξιοσημείωτη στροφή των καταναλωτών να την συμπεριλάβουν στο διαιτολόγιο τους. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της υψηλής απόδοσης και ποιότητας είναι η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας. Σήμερα καλλιεργούνται κυρίως εμπορικές ποικιλίες, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός τοπικών πληθυσμών φακής με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πολλές εμπορικές ποικιλίες που καλλιεργούνται για χρόνια εμφανίζουν σημαντική φαινοτυπική παραλλακτικότητα, ενώ οι τοπικοί πληθυσμοί παραμένουν αναξιοποίητοι. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή και ποιότητα του τελικού προϊόντος, ωστόσο η αλληλεπίδραση τους με τον γενότυπο δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά. Το αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι: α) Διαχείριση πληθυσμών φακής on farm με στόχο την αναβάθμιση του αρχικού πληθυσμού και την παράλληλη επιλογή για δημιουργία καθαρών σειρών, β) Διερεύνηση της παραλλακτικότητας της εμπορικής ποικιλίας ΣΑΜΟΣ, με στόχο την επίτευξη της γενετικής καθαρότητας και την αναβάθμιση της ποικιλίας ως προς ιδιαίτερα αγροκομικά, φυσιολογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, γ) Αναπολλαπλασιασμός και αξιολόγηση τοπικών πληθυσμών φακής (συλλογές Τράπεζας Γενετικού Υλικού και Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών) για χαρακτηριστικά παραγωγικότητας και ποιότητας για την μελλοντική αξιοποίηση τους στη βελτίωση της φακής, δ) Αξιοποίηση της σύγχρονης μεθοδολογίας μοριακής γενετικής στη βελτίωση πληθυσμών και ποικιλιών φακής για ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου και ε) Καθορισμός θέσεων/περιοχών παραγωγικής και ποιοτικής καλλιέργειας φακής με βάση τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά τους. Η διαχείριση και βελτίωση του διαθέσιμου γενετικού υλικού θα γίνει με πειράματα αγρού σε τρεις περιοχές αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της βελτίωσης απουσία ανταγωνισμού. Παράλληλα, το γενετικό υλικό θα αξιολογηθεί για ποιοτικά γνωρίσματα (μορφολογικά, φυσικοχημικά, οργανοληπτικά) ενώ στους γενοτύπους που θα επιλεγούν από τον πειραματισμό αγρού, θα εφαρμοστούν οι τεχνολογίες αλληλούχισης του γονιδιώματος με στόχο συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου. Ο εντοπισμός των κατάλληλων περιοχών καλλιέργειας φακής θα γίνει μέσα από την εγκατάσταση εκτενούς διατοπικού δικτύου αξιολόγησης με πειράματα αγρού. Όλες οι μεταχειρίσεις θα γίνουν σε συνθήκες συμβατικής και βιολογικής γεωργίας.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 22310498475014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 12/2019 - 08/2022
Ιστοσελίδα έργουhttp://www.lensbreed.gr/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


Master in Food Identity 2020-2021

Το Master Food Identity είναι ένα πολυεπιστημονικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Εκπαιδεύει μελλοντικούς ειδικούς στον τομέα των τοπικών τροφίμων- σε μία διεθνή προοπτική  για τον πολιτισμό, τη νομοθεσία, την ανάλυση της αγοράς και τις  προσωπικές ικανότητες- στην μεταποίηση τροφίμων, τον έλεγχο αυθεντικότητας, την αισθητηριακή ανάλυση, τον ποιοτικό έλεγχο, τη στρατηγική μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα. Το Διεθνές Πρόγραμμα MSc έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει τόσο τεχνικές όσο και επιχειρηματικές δεξιότητες μέσω ενός προγράμματος σπουδών που εστιάζει σε τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα διατροφής. Πραγματοποιείται σε 4 χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ελλάδα). Η εκπαίδευση συνδυάζει τη θεωρία με τις πρακτικές εμπειρίες που αποκτήθηκαν μέσω εφαρμοσμένης εργασίας σε πιλοτικά εργοστάσια, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και σε χώρους λιανικής πώλησης. Το CERTH/INAB είναι υπεύθυνο για την Ενότητα 2.5, όπου οι μαθητές μαθαίνουν για τις ελληνικές παραδοσιακές αλυσίδες αξίας και εκπαιδεύονται σε τεχνικές μοριακής ιχνηλασιμότητας. 


Χρηματοδότηση: Ecole Superieure D'Argicultures D΄Angers
Διάρκεια έργου: 01/2021-12/2021
Ιστοσελίδα έργου: http://masterfoodidentity.com/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


MODEL2BIO - Εργαλείο προσομοίωσης για την αξιοποίηση των αγροδιατροφικών υπολειμάτων στις βιο-βιομηχανίες 

Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων παράγει σχεδόν το 50% των παγκόσμιων αποβλήτων με τη μορφή οργανικών υπολειμμάτων. Οι τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης για τη διαχείριση των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ως η χειρότερη επιλογή, πρέπει να βελτιωθούν προς εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ. Τα παραπροϊόντα και κατάλοιπα της αγροδιατροφής είναι ένα πιθανό υποκατάστατο πόρων που βασίζονται σε απολιθώματα και έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία εάν χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη σε βιομηχανίες βιοπροϊόντων (BBI-Bio-based Industries), αλλά παρουσιάζουν υψηλή πολυπλοκότητα και μεταβλητές μίξεις μορίων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιοποίησή τους. Για το λόγο αυτό, η ενσωμάτωση μιας βαθύτερης γνώσης σχετικά με τη σύνθεση, την εφοδιαστική και τον όγκο διαφόρων οργανικών ροών θα μπορούσε να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους από μια συγκεκριμένη πρώτη ύλη και την επιλογή των καταλληλότερων τεχνολογιών για τη βέλτιστη αξιοποίησή της. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και η επικύρωση σε αντίστοιχα περιβάλλοντα, το εργαλείο MODEL2BIO Decision-Support System. Αυτή θα είναι μια καινοτόμος έννοια που με τη χρήση προγνωστικών μοντέλων θα εκτιμήσει i) τη σύνθεση των υπολειμματικών ροών της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων (λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα, τα εδαφικά χαρακτηριστικά και την προέλευσή τους), ii) τους καλύτερους συνιστώμενους τρόπους για την αξιοποίηση του μοντέλου. Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν υπό μια ολιστική προοπτική (τεχνική, οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική), με προτεραιότητα στις δυνατότητες αξιοποίησης μέσω τεχνικών και οικονομικών κριτηρίων και την τελική απόφαση μέσω ολιστικών κριτηρίων.  Αυτό το καινοτόμο εργαλείο βασίζεται στη διασύνδεση τριών συμπληρωματικών στοιχείων: στη μονάδα προσομοίωσης, σε αλγορίθμους βελτιστοποίησης και στη χρήση εργαλείων κύκλου ζωής (LCA). Η κοινοπραξία MODEL2BIO αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα 11 εταίρων από 5 διαφορετικές χώρες, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και περιλαμβάνει RTDs, πανεπιστήμια, ΜΜΕ και ομάδες, και την ενεργό συμμετοχή 27 εταιρειών που παρέχουν παραπροϊόντα και κατάλοιπα της αγροδιατροφής, δεδομένα από την παραγωγική διαδικασία και επιπλέον, θα συμμετέχουν στην επικύρωση του εργαλείου MODEL2BIO.


Χρηματοδότηση:  EE- ΗORIZON 2020 - Executive Agency Sustainable Resources for Food Security and Growth
Διάρκεια έργου: 08/2020-4/2023
Ιστοσελίδα έργουhttps://www.model2bio.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


 


Model2bio

Εμβληματική δράση "Οι δρόμοι της Ελιάς"

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ συμμετέχει στο Υποέργο 1 που ασχολείται με :α) το γενετικό χαρακτηρισμό των ελληνικών ποικιλιών ελιάς με χρήση φαινοτυπικών και μοριακών δεικτών, β) την ολιστική αλληλούχισητου γονιδιώματοςτων δύο εμβληματικών ποικιλιών ελιάς‘Κορωνέικη’ και ‘Χονδρολιά Χαλκιδικής’,γ) την εφαρμογή μεταγραφωμικής, πρωτεομικής, μεταβολομικής και μετα-γονιδιωματικής ανάλυση στις εμβληματικέςποικιλίες ‘Κορωνέικη’, ‘Καλαμών’, ‘Χονδροελιά Χαλκιδικής’ και ‘Κολοβή’ και σύνδεσή τους με σημαντικά βιολογικά φαινόμενα (πχ., αβιοτικές καταπονήσεις, αναπτυξιακά στάδια καρπού) και ο χαρακτηρισμός του μικροβιώματος τους με την χρήση εργαλείων μαζικής αλληλούχισης, δ) την βιοπληροφορική ανάλυση για την αξιοποίηση των δεδομένων που θα αποκτηθούν από τη χρήση των –ομικών τεχνολογιών.


Χρηματοδότηση: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)
Διάρκεια έργου: 08/2020-4/2023
Ιστοσελίδα έργουhttps://dromoielias.gr/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

Πρόσκληση 25/10/18

Εμβληματική δράση "Οι δρόμοι των Αμπελώνων"

To έργο επικεντρώνεται στους παρακάτω κύριους τομείς:
1. Γονιδιωματική ανάλυση και εφαρμογής -ομικών τεχνολογιών σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου για την αποτύπωση της γενετικής ταυτότητας.
2. Διερεύνηση οινικού δυναμικού γηγενών ποικιλιών αμπέλου για την εξεύρεση των κυρίαρχων μεταβολιτών και οργανοληπτικών χαρακτήρων που διαμορφώνουν την «τυπολογία» των οίνων τους ('ποικιλιακός' χαρακτήρας).
3. Βιώσιμη και αποτελεσματική φυτοπροστασία των αμπελώνων.
4. Διερεύνηση του γηγενούς μικροβιώματος.
5. Αποτελεσματική διαχείριση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την έρευνα με την ανάπτυξη ψηφιακής βιβλιοθήκης δεδομένων και επιστημονικών δημοσιεύσεων.
Οι δράσεις αναμένεται να συμβάλουν στην απόκτηση οινικής ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων στηριζόμενη στην μοναδικότητα των ελληνικών ποικιλιών, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι γεωγραφικές - περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας σε συνδυασμό με την γνώση που θα αποκτηθεί σχετικά με τις ενδεδειγμένες τεχνικές παραγωγής (αμπελουργικές και οινοποιητικές).


Χρηματοδότηση: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)
Διάρκεια έργου: 04/2019 - 03/2022
Ιστοσελίδα έργουhttps://graperoutes.gr/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


ORION-CM - Ερευνητική υποδομή ανάπτυξης, βελτίωσης και πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων και υπηρεσιών

Στόχος της συνεργατικής ερευνητικής υποδομής (ΕΥ) ORION-CM είναι να ολοκληρώσει και να αναβαθμίσει τις υποδομές για τη διενέργεια έρευνας και ανάπτυξης καθώς και εξειδικευμένων και διαπιστευμένων υπηρεσιών στον τομέα της αγροδιατροφής, έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς της Κ. Μακεδονίας καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Στα πλαίσια μιας στρατηγικής συνεργασίας των Ινστιτούτων ΙΝΕΒ, ΙΜΕΤ και ΙΠΤΗΛ του ΕΚΕΤΑ για την ενίσχυση της έρευνας και τη διασύνδεση της με την τοπική επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα, θα συμπληρωθούν κεντρικές, ήδη υφιστάμενες, υποδομές στους τομείς της α) βιοανάλυσης και μοριακής ιχνηλασιμότητας, β) ευφυών μεταφορών & εφοδιαστικής και γ) ψηφιακής διαχείρισης και ανάλυσης της πληροφορίας. Στόχος της υποδομής είναι η επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών των τριών Ινστιτούτων ΙΝΑΒ, ΙΜΕΤ και ΙΠΤΗΛ.


Χρηματοδότηση: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Διάρκεια έργου: 10/2018 - 06/2023
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Κώστας Σταματόπουλος
E-mail: kostas.stamatopoulos@certh.gr
Τηλ: +30 2310498272

PROGNOSIS - Συσχέτιση αβιοτικών και βιοτικών παραγόντων για την ανάπτυξη μοντέλου πρόγνωσης των νοσημάτων σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας

Βασική ιδέα και αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός προγνωστικού μοντέλου, το οποίο χρησιμοποιώντας αβιοτικά και βιοτικά περιβαλλοντικά δεδομένα θα παρέχει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες (μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας) να προσδιορίζουν το σημείο εκείνο στο οποίο παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την αποτροπή ασθενειών στα ψάρια σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Απώτερος στόχος του έργου είναι η διαφύλαξη της υγείας και ευζωίας των καλλιεργούμενων ψαριών, η προστασία της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής μέσω της μείωσης του κόστους και της ποιοτικής αναβάθμισης του προϊόντος. Ως περιοχή μελέτης και πιλοτικής εφαρμογής της τεχνολογίας που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου έχει επιλεχθεί η Σαγιάδα Θεσπρωτίας, μία περιοχή με έντονη ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα (12% της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής της χώρας). Οι συνεργαζόμενες μικρομεσαίες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της Λωρίδας Σαγιάδας και όλες οι δειγματοληψίες και η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων του έργου θα πραγματοποιηθούν μέσα και γύρω από αυτές τις μονάδες.


Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα
Διάρκεια έργου: 04/2019 - 04/2023
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

RENAISSANCE - Καινοτομία και αγροδιατροφή: o δρόμος για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Οι μορφωμένοι άνθρωποι είναι μια επένδυση και το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία ικανοτήτων καινοτομίας και την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η διασυνοριακή περιοχή διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα: η αγροτική παραγωγή και οι σχετικοί, μεταποιητικοί τομείς είναι δύο από τα ισχυρότερα και πιο σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Το έργο προτείνει την έντονη εκπαίδευση αποφοίτων και μεταπτυχιακών σε καινοτόμες γεωργικές πρακτικές, σε επιχειρηματικές δεξιότητες, μέσω προγραμμάτων επιτάχυνσης. Επιπλέον, το έργο προτείνει τη δημιουργία μόνιμων δικτύων της τετραπλής έλικας, του ακαδημαϊκού χώρου, της βιομηχανίας, του δημόσιου τομέα και της κοινωνίας, δομές που θα παραμείνουν λειτουργικές μετά την ολοκλήρωση του έργου, για να υποστηρίξουν υφιστάμενους και μελλοντικούς πτυχιούχους στην υλοποίηση καινοτομίας και επιχειρηματικών ιδεών τους. Το έργο θα έχει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο μεταφέροντας τεχνολογίες και τεχνογνωσία σε ορισμένους αποφοίτους που θα αναλάβουν επιχειρηματικές δραστηριότητες συμβάλλοντας έτσι στη διαπεριφερειακή οικονομική ανάπτυξη.


Χρηματοδότηση: Interreg IPA CBC Programme “Greece – Republic of North Macedonia 2014 – 2020”
Διάρκεια έργου: 04/2019 - 04/2023
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2310257531

ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ

Η ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ είναι ένα πρόγραμμα Ενίσχυσης της Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης που εντάσσεται στο εκτεταμένο Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) δεσμεύθηκε να υλοποιήσει και στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από όπου διέρχεται (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία). Βασικός στόχος των επενδύσεων αυτών είναι η υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων, κυρίως των αγροτών και κτηνοτρόφων, που επηρεάζονται από το έργο. O ΤΑΡ άκουσε τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών αυτών, των αρμόδιων αρχών και των τοπικών φορέων, και συνεργάστηκε μαζί τους, πάντα με άξονα την ουσιαστική προσφορά και βιωσιμότητα της κάθε δράσης. Το πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜ Η Γ Η επιλέχθηκε επειδή συνδυάζει την υποστήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κομβικού τομέα για την ελληνική οικονομία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, με την εφαρμογή σύγχρονων προσεγγίσεων σε καλλιεργητικές μεθόδους, επιστημονικών μεθόδων γενετικής ταυτοποίησης και τεχνικών προώθησης στην αγορά προϊόντων με ξεχωριστά χαρακτηριστικά ή/και δυναμική. Στην τελευταία κατηγορία συγκαταλέγονται προϊόντα που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, όπως το μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα φασόλια, τα καρποφόρα δένδρα, το πετιμέζι, οι πιπεριές και κτηνοτροφικά προϊόντα (από αιγοπρόβατα και αγελάδες). Το πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜ Η Γ Η υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΤΑΡ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στο πρόγραμμα μετείχαν ως φορείς υλοποίησης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).


Χρηματοδότηση: Trans Adriatic Pipeline (TAP) και Ίδρυμα Μποδοσσάκη
Διάρκεια έργου: 11/2017 - 01/2021
Ιστοσελίδα έργου
https://www.tap-ag.com
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475


THRIVING LAND - a €1 million Agricultural Project › Trans Adriatic Pipeline  (TAP)

VF2FARM - Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αυτοματοποιημένου, ενεργειακά αυτόνομου, συστήματος κάθετης υδροπονικής καλλιέργειας σε κλειστούς χώρους: Αξιολόγηση σε εφαρμογές αστικής γεωργίας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών

Τα Vertical Farms / VF (κάθετη γεωργία), ως υποκατηγορία του όρου Controlled Environment Agriculture (CEA) αποτελούν μεθόδους και συστήματα καλλιέργειας σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Ο όρος CEA χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια τεχνολογική προσέγγιση παραγωγής τροφίμων, με σκοπό την ανάπτυξη και προστασία της κάθε καλλιέργειας υπό βέλτιστες συνθήκες. Αντικείμενο το προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη συστήματος κάθετης γεωργίας με χρήση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο σε αστικές εφαρμογές όσο και συμπληρωματικά ή εναλλακτικά σε εμπορικές παραγωγικές μονάδες (θερμοκήπια). Συμπληρωματικά, θα γίνει ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου της υγείας των καλλιεργούμενων φυτών με ρομποτικά μέσα προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές στη καλλιέργεια που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες. Παράλληλα θα μελετηθούν τα ποιοτικά, μορφολογικά, φυσιολογικά και εμπορικά χαρακτηριστικά των φυτών που καλλιεργούνται σε τέτοια συστήματα. Τελικό αποτέλεσμα του έργου, θα είναι η άμεση δυνατότητα παραγωγής μονάδων Vertical Farming, με χαμηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, με παράλληλη αύξηση των αποδόσεων της καλλιέργειας.


Χρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. ΕΠΑνΕΚ 22310498475014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ,  ΕΣΠΑ 2014-2020
Διάρκεια έργου: 07/2021 - 09/2023
Ιστοσελίδα έργουhttps://vf2farm.aua.gr/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: +30 2310498475

ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ - Ταυτοποίηση αυθεντικότητας και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα

Τα τοπικά προϊόντα συνεισφέρουν στην υιοθέτηση της ‘ταυτότητας’ μιας περιοχής, δημιουργώντας δεσμούς μεταξύ των προϊόντων, των χαρακτηριστικών και του πολιτισμού του τόπου παραγωγής, αναδεικνύοντας έτσι την τοπική ‘αγροδιατροφική’ κληρονομιά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις γεωγραφικές περιοχές του Β. Αιγαίου και τις Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία στροφή των καταναλωτών προς τοπικά – παραδοσιακά προϊόντα, με μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας. Η αύξηση της ζήτησης τέτοιων προϊόντων αποτελεί οικονομική ευκαιρία για περιοχές ικανές να διαφοροποιήσουν κατάλληλα τα προϊόντα τους αξιοποιώντας το ενδογενές δυναμικό του τόπου για την παραγωγή και την προβολή τους. Το ενδιαφέρον αυτό ωστόσο γίνεται αρκετές φορές προϊόν εκμετάλλευσης καθώς υπάρχουν προϊόντα που εμφανίζονται στην αγορά ως τοπικά-παραδοσιακά χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Η επιστημονική τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των τοπικών προϊόντων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά και τον τόπο παραγωγής, τόσο για τα πιστοποιημένα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠΕ, ΟΠΑΠ) όσο και για τα μη πιστοποιημένα προϊόντα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της διασυνοριακής περιοχής καθώς δύναται να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα. Στόχος του έργου ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα μέσω της ταυτοποίησης αυθεντικότητας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στη διασυνοριακή περιοχή και της δόμησης μηχανισμών ενίσχυσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας για την εμπορική τους αξιοποίηση σε εγχώριες και διεθνείς αγορές. Η καινοτομική προσέγγιση του έργου βασίζεται στη συνδυασμένη χρήση: α)Γενετικής ταυτότητας, β)Ισοτοπικού αποτυπώματος και γ)Μικροβιακού προφίλ, που καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση αυθεντικότητας σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, τα μέσα παραγωγής και την προέλευσή τους (βοτανική & γεωγραφική). Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ θα πραγματοποιηθούν:  Χαρτογράφηση χαρακτηριστικών αυθεντικότητας τοπικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων τοπικών ποικιλιών, γαλακτοκομικών προϊόντων, οίνου και ελαίων  Ανάπτυξη πρότυπων διαδικασιών και δομών για τη χορήγηση σήματος ταυτοποιημένης αυθεντικότητας και ψηφιακής ταυτότητας και  Ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και υποστήριξη επιχειρήσεων σε θέματα ταυτοποίησης, προώθησης, προβολής και εμπορίας τοπικών προϊόντων, Συνδυάζοντας επιχειρησιακά θεσμικούς και ερευνητικούς φορείς με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα τοπικά προϊόντα ποιότητας Βορείου Αιγαίου και Κύπρου ταυτότητα γνησιότητας και διεθνώς αναγνωρίσιμο brand-name, ενισχύοντας καταλυτικά, με ανοιχτές για όλες τις ΜΜΕ εφαρμογές, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας αυθεντικών τοπικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.


Χρηματοδότηση: INTERREG GREECE – CYPRUS
Διάρκεια έργου: 10/2017 - 07/2021
Ιστοσελίδα έργουhttps://agroidentity.eu/
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2311257531

Κουπόνι Καινοτομίας | Δίοπας ΑΕ

Το έργο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας έχει σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης ενώσεων που βρίσκονται σε φύκη των Ελληνικών θαλασσών με αντι-προσκολλητική δράση και οι οποίες δεν είναι τοξικές σε άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Τα αποτελέσματα του προτεινόμενου έργου θα προσδώσουν νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά στα προϊόντα (δίχτυα) της επιχείρησης, που προορίζονται για την υδατοκαλλιέργεια, σε σχέση με τα υφιστάμενα, καθώς από τη μια δύναται να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής τους στη θάλασσα και από την άλλη δεν θα γίνεται χρήση εν δυνάμει επικίνδυνων για το θαλάσσιο περιβάλλον ουσιών.


Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Διάρκεια έργου: 11/2020-10/2021
Επιστημονικά ΥπεύθυνοςΑναγνώστης Αργυρίου
E-mail: 
argiriou@certh.gr
Τηλ: 
+30 2310498475

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε. - Αύξηση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη της ποικιλίας Βιρτζίνια με συμβατικές μεθόδους και με τη χρήση μοριακών δεικτών 

Σκοπός της εργασίας είναι η βελτίωση ποικιλιών Βιρτζίνια για την αύξηση της περιεκτηκότητας σε νικοτίνη με μεθόδους κλασικής βελτίωσης υποβοηθούμενη από μοριακούς δείκτες


Χρηματοδότηση: ΚΑΠΝΙΚΗ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε.
Διάρκεια έργου:08/2013 - 07/2018
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: +30 2311257531

Characterization with advanced genomic and biochemical methods of autochthonous Sideritis species. Funding Body: MACEDONIAN THRACE BREWERY S.Á. In recent years there has been increased interest in the uses of many traditional herbs which are considered a significant source of compounds of natural origin with beneficial health effects. Similarly of great interest is the use of herbs or their ingredients in the pharmaceutical industry, cosmetics, food, beverages, etc. However, the primary plant material-herbs, and the processed product must meet strict requirements concerning their quality, safety and efficiency. Therefore it is necessary to invest in the characterization of native Sideritis populations growing in Greece, and especially the species S. scardica to fully characterize their genetic and biochemical properties contributing to their quality and and increased production but also to produce selected genetic material with superior quality and performance. Contact Argiriou Anagnostis E-mail: argiriou@certh.gr Tel: 2310 498 475

Funding Body: GENERAL SECRETARIAT FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY – NATIONAL STRATEGIC REFERENCE FRAMEWORK – NSRF 2007-2013 The general objectives of the NUTRITOM project are to understand the genetic variation of the components that contribute to the chemoprotective properties (lycopene, vitamin C and arginine) of Greek tomato populations and thus exploit it to apply molecular markers to the genetic improvement of these varieties [molecular marker assisted selection (MAS)]. Contact Argiriou Anagnostis E-mail: argiriou@certh.gr Tel: 2310 498 475

Collaboration Network for the Exploitation of Biodiversity and Quality Improvement of Greek Fruit Tree Funding Body: GENERAL SECRETARIAT FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY PAVET 2013 The project deals with the promotion of traditional Greek varieties of apple “Pilafa Delicius”, “Lemonata Volou” peach and “Bakirzeika” cherry with the aim of their rescue, evaluation of selected clones within the varieties, creation of high quality propagation material of the varieties, the improvement of their cultivation, conservation and processing conditions and the dissemination of these valuable varieties to other cultivation areas. Contact Argiriou Anagnostis E-mail: argiriou@certh.gr Tel: 2310 498 475

CASTOR bean (JONAH seed) cultivation in central Macedonia, Greece and industrial exploitation of its derivatives towards biofuel production Funding Body: NSRF – Greece – Israel Call for Proposals for Joint R&D Projects The main goal of the Jonah-Fuel project is to identify cultivars suitable for cultivation in central Macedonia, North Greece, and collect data to facilitate the breeding of even better cultivars. At the same time it focuses on exploita-tion of potential uses of castor oil and castor bean residuals towards fuels production via thermochemical refinery processes. In the long term this project will facilitate the development of high quality varieties for elite end products. Incorporation of these castor oil products and residuals in conventional refineries is aimed at converting this alternative renewable feedstock to biofuels. All these studies in turn, will boost local economies and fuel rural development in marginal, erosion-prone and abandoned lands of the area. Contact Hilioti Zoe E-mail: zhilioti@certh.gr Tel: 2310 498 273

Holistic approach of drought adaptation mechanisms in Lotus corniculatus natural populations for optimization of production under water stress Funding Body:Greek Ministry of Education and Religious Affairs, ARHIMIDES ÉÉÉ 2012-2015, SECTORAL OPERATIONAL PROGRAMME, EDUCATION AND LIFELONG LEARNING –ESPA 2007-2013 Identification and characterization of natural populations of Lotus corniculatus species and the assessment of their genetic diversity and responses to water stress Contact Hilioti Zoe E-mail: zhilioti@certh.gr Tel: 2310 498 273

An integrated effort for the efficient production and further exploitation of the potent natural anti-inflammatory compound neorogioltriol and its congeners Funding Body: GENERAL SECRETARIAT FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY – NATIONAL STRATEGIC REFERENCE FRAMEWORK – NSRF 2011 Neorogioltriol (NRG) is a brominated diterpene isolated from the endemic red alga Laurencia glandulifera. NRG is a powerful analgesic and anti-inflammatory compound, which is several hundred-fold more potent than aspirin and equally potent to morphine. However, further exploitation of NRG is hampered by low availability. Currently, there is no economically viable method for the chemical synthesis of NRG, neither a consistent natural source for the isolation of the bioactive compound. Current research aims to overcome this limitation by an integrated approach that combines systems biology, metabolic engineering, and aquaculture for the efficient production of NRG, with chemical, biological and pharmacological studies that are essential for its further exploitation. Employing a differential transcriptome analysis of Laurencia glandulifera populations that differ in their ability to produce NRG, the consortium will identify candidate genes that are involved in the biosynthesis of NRG, characterize the biosynthetic pathway, and transplant it to yeast (Saccharomyces cerevisiae) for the production of the active compound. In parallel, partners will attempt to tackle current difficulties in the cultivation of Laurencia species, aiming to provide an alternative source of NRG through aquaculture. This approach is complemented by in vivo biological and pharmacological studies aiming to pinpoint the molecular mechanism of NRG’s anti-inflammatory action, establish efficient delivery methods, and evaluate its stability; all essential components for further industrial exploitation of this potent natural product. The combined activities of the partners constitute a comprehensive approach that can result in bringing a highly potent compound from the host organism to the bedside. Contact Makris Antonis E-mail: makris@certh.gr Tel: 2311 257 541

A systems approach into the production of plant and algal diterpenes with high industrial and pharmaceutical value Funding Body: GENERAL SECRETARIAT FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY – NATIONAL STRATEGIC REFERENCE FRAMEWORK Plants produce an enormous variety of natural products, low molecular weight compounds which have been evolutionarily selected to possess biological targets and actions. This bioactivity renders them substantially rich in compounds with high industrial value and use. The recentapplication of genomic and metabolomic technologies in plants and especially aromatic and medicinal plants has ushered a new era in the utilization of natural products. The current proposal focuses on terpenes, more specifically diterpenes, compounds with characteristic structures that have repeatedly shown to possess pharmaceutical activity such as taxol, a widely used antineoplastic drug and sclareol which is utilized extensively by the food, flavor and fragrance industry. The combination of comparative metabolomic and genomic approaches will enable the exploration of unknown biosynthetic pathways for sclareol as well as for new bioactive compounds, namely Prevezol A and B produced by red algae. To this aim the full transcriptomes of the plant species Salvia sclarea (Mediterranean plant related to sage) and the red algae Laurencia obtusa will be sequenced employing the new generation sequencing technology. The genetic information will be analyzed bioinformatically. The candidate genes participating in the biosynthetic pathway will be expressed in heterologous microbial systems (E. coli, S. cerevisiae) to functionally characterize the produced diterpenes as well as in transgenic plants such as tobacco, which maximize production yields. The known plasticity of these biosynthetic enzymes will be utilized by targeted engineering approaches to modify diterpene synthases and generate new enzymes producing sclareol and other diterpene compounds. Contact Makris Antonis E-mail: makris@certh.gr Tel: 2311 257 541

Glutathione transports: molecular tools for the development of basic and applied research in the fields of green and red biotechnology Funding Body: THALES – Operational Program “EDUCATION AND LIFELONG LEARNING” Glutathione transports (GSTs, E.C. 2.5.1.18) are a superset of enzymes that catalyze the addition of the tripeptide glutathione (GSH) to a variety of electronphilic substrates. They are found as isoenzymes of different and wide selectivity and participate in the cell detoxification mechanism (prokaryotic and eukaryotic). GSTs are studied in detail as they are of considerable interest, with many applications in both agronomy and medicine (green and red biotechnology, respectively). The proposed project foresees the dynamic involvement and interaction of four specialized research teams with the aim of producing basic and applied research, utilizing as a molecular tool the catalytic diversity of the GST enzyme. The first axis of the project, that focuses on green biotechnology, will include a proteomic approach combined with functional genomic analysis of the catalytic biodiversity of GSTs isoenzymes from plants resistant to biotic and abiotic stresses. The second axis, which focuses on red biotechnology, includes the development and study of new, natural products derived from Greek biodiversity and also new, synthetic substances of peptide nature, with a potential anti-cancer drug activity. These substances will act as enzyme inhibitors of human GST isoenzymes. Contact Madesis Panagiotis E-mail: pmadesis@certh.gr Tel: 2311 257 531

Design of Catalytic Bioscavengers against Toxic Herbicides by Resurrecting Functional Ancestral Enzymes and Directed Evolution Funding Body: GENERAL SECRETARIAT FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY – NATIONAL STRATEGIC REFERENCE FRAMEWORK ARISTEIA II GSTs are enzymes that take part in the cell detox phase II, catalyzing the nucleophilic attack of the sulfhydryl group of the glutathione tripeptide (GSH: ã-Glu-Cys-Gly) in the large-scale toxicating compound. The DeCatBios research team will implement a multidisciplinary approach using enzyme engineering, structural biology and biomechanics as a tool to study and produce scientific knowledge focused on the structure and function of the GSTs family,(GST, EC, 2.5..1.18). The enzymatic engineering approach will be based on two different axes: a) application of in vitro directed evolution to GSTs of the tau (t) family, using isoenzymes from different plants, and b) application of evolutionary principles aimed at the revival of functionally primitive GST enzymes (palaeontoenzymology). The knowledge produced will be applied to the redesigning and evolution of GST enzymes with new and novel properties such as: a) high activity towards electrophilic toxic compounds (eg triazines and chloracetamides), and b) development and creation of new, more stable GST enzymes with different, optimal pH of action. The new enzymes will be studied structurally by applying biophysical methods and enzymatic kinetics. The results will provide information on the genetic, structural and physiological mechanisms that have led to the evolution and adaptation of the biodegradable catalytic action of GSTs. Such GST enzymes can find application as in vitro and / or in vivo tools for the catalytic biodegradation of toxic compounds, such as pesticides, providing the industry with “green” tools beyond what could be achieved with conventional chemical technologies. Contact Madesis Panagiotis E-mail: pmadesis@certh.gr Tel: 2311 257 531

East-West Collaboration for Grapevine Diversity Exploration and Mobilization of Adaptive Traits for Breeding Funding Body: European Cooperation in the field of Scientific and Technical Research COST The grapevine genepool is particularly threatened in the marginal areas of its distribution range. At the same time, grapevine genetic resources in the presumed area of its domestication (south-eastern Europe and particularly the Caucasus) and along the migration route across Europe are poorly known while enclosing still untapped diversity and richness. To address this challenge scientists and breeders need to work together at an international level to generate knowledge about the valuable diversity, its patterns, processes and correlations with traits such as resistance and grape quality. This COST Action addresses that demand. Researchers from east and west European countries will work together to explore, on a large geographic scale and in a very wide range of countries, the genetic diversity and mobilize adaptive traits for breeding and sustainable use of this very valuable horticultural crop. Sharing experiences, responsibilities, information and materials for the development of phenotyping methods and association genetics studies in core collections will greatly improve the impact of the research conducted by each partner and will introduce innovative areas of research at the European level. The Action will, therefore, have a lasting contribution to creating beneficial knowledge, long-term conservation and a greater quality of grape production in Europe. Contact Argiriou Anagnostis E-mail: argiriou@certh.gr Tel: 2310 498 475

Animal Breeding: Quality Biodiversity Innovation Competitiveness Funding Body: ERDF INTERREG MED PROGRAM The project arises from the need to settle the preservation of the biodiversity of animals, their habitats and a sustainable agricultural production in the regions where cured meat typical products are an important tradition. QUBIC will go through all the organisational and technical aspects of the production and distribution chain, taking advantage of the existing differences in term of competences and experiences which characterise the partners. The project aims at collecting and arranging norms and experiences to establish a transfer mechanism for knowledge and expertise. The aim will be achieved by involving the institutions in charge of and interested in the project's topic, all around the MED area and organising seminars and networking meetings. Contact Argiriou Anagnostis E-mail: argiriou@certh.gr Tel: 2310 498 475

Setting up the innovation support mechanisms and increasing awareness on the potential of Food Innovation and RTD in the South- East Europe area Funding Body: ERDF – SOUTH EAST EUROPE TRANSNATIONAL COOPERATION PROGRAM Inno- Food SEE directly addresses the objectives of the SEE Programme; more specifically Priority Axis 1- Facilitation of innovation and entrepreneurship and AoI 1.3- Enhance the framework conditions and pave the way to innovation. Inno- Food SEE objectives are twofold: to set up the appropriate mechanisms that will facilitate the exchange and coordination of research, technology and innovation approaches and policies for the Food Sector and to increase the public awareness on the importance of technological progress and innovation, mainly those related to the so called -omits technologies, in the Food Sector in the wider South- East Europe area. Inno- Food SEE will achieve its twofold objectives by: Assessing the needs of the participating countries for the establishment of the appropriate mechanisms that will boost innovation in the food sector thus contributing to entrepreneurship and competitiveness; -Developing a network of stakeholders/ decision takers that will become involved in the project phases and assist in the formulation of policies and mechanisms for food innovation; Strengthening the capacity for innovation of the participating entities; -Developing Operation Plans for Food Innovation and contributing to the development of a transnational food innovation system in the SEE area; -Enabling the development of an innovative friendly environment that allows the food industry and researchers to easily become engaged in innovative activities; -Promoting the profile of the SEE countries as a place for innovation and growth, emulating the successful examples of Food Valley in the Netherlands; -Contributing to a broader understanding of the potential that food innovation proposes to the society and diminishing fears for new food products and technologies -Introducing food innovation and entrepreneurship themes in the respective university curricula -Rendering young people more familiar with science and entrepreneurial spirit and further in Website: http://www.innofoodsee.eu/ Contact Argiriou Anagnostis E-mail: argiriou@certh.gr Tel: 2310 498 475

An integrated systems approach to determine the developmental mechanisms controlling fleshy fruit quality in tomato and grapevine Funding Body: European Commission – European Cooperation in Science and Technology Because it is now well admitted that daily consumption of fruit provides important health benefits, it becomes important to decipher the mechanisms by which nutritional and sensory qualities are established during fruit development. Building on the completion of the whole genome sequence for the two major fleshy fruit species tomato and grapevine, this COST Action aims to bring together research groups working on climacteric (tomato) and non-climacteric (grape) model fruits to exchange knowledge and to harness European research in this area to the most advanced genomics and post-genomics technologies. The Action will bring new insight on the physiology and biochemistry of fleshy fruit. The training of researchers on cutting-edge methodologies and the implementation of bioinformatics tools for data integration will significantly enhance the competitiveness of European research in this field. Combining studies on the two fruit models in an unprecedented multidisciplinary approach will expand our understanding of fruit development and will provide new leads to improve fruit quality. Website: http://qualityfruit.inp-toulouse.fr/en/home.html Contact Hilioti Zoe E-mail: zhilioti@certh.gr Tel: 2310 498 273

Conservation and utilization of Sage biodiversity (Salvia sp.), aromatic and medicinal plants Funding Body: EU/GSRT/DLR SEE-ERA NET The genus Salvia has a long history of use in traditional medicine and is considered a traditional medicinal herb for numerous maladies. Salvia species are especially rich in bioactive terpenoids. Several isolated compounds from Salvia species are highly bioactive and are assessed as potential drugs (Salvinorin, tanshinone, salvicine, carnosol, salvianolic acid). Our research activities utilize current knowledge and technical expertise to ) extend the collection of representative genotypes from the species, b) to analyse the genetic and chemic diversity in there Salvia species growing in the Lower Balkan region (Salvia fruticosa, S. pomifera, S. officinalis) and c) to isolate and characterize terpene biosynthetic enzymes, and reconstitute their biosynthetic pathway in microorganisms. In the context of our research, we have isolated and characterized several new enzymes and isoenzymes producing terpenes. Gene analysis indicated the presence of highly homologous gene copies expressed only in glandular trichoms (specialized tissues producing essential oils) which give rise to a differentiating terpenoid profile. Contact Makris Antonis E-mail: makris@certh.gr Tel: 2311 257 541

Omics technologies for crop improvement, traceability, determination of authenticity, adulteration and origin in saffron Funding Body: Europe COST action Ôhe main challenge in the scope of the Common Agricultural Policy (CAP) is the development of a sustainable economy based on High Value Agricultural Products (HVAP). Saffron is the highest priced HVAP in the world. Its prize can reach 20,000 €/kg retail. The Saffron crocus (C. sativus Linn) is a perennial, triploid and genetically sterile plant that is only vegetatively propagated via its corms which undergo a period of dormancy. This plant has been traditionally cultivated for its red stigmatic three-branch styles which not only comprise a highly desirable “golden condiment” but also, its second chemical derivatives have been used in medicine for a number of health properties. Adulteration and fraud constitute a main problem of HVAPs, including Saffron, and they must be fought with the development of technological tools based on fine chemistry, molecular biology and applied physics. Saffron is adulterated with a variety of chemical and biological substances. Mislabeling of the country of origin confuses and/or misleads Saffron consumers. Fraud is an enormous problem for the Saffron industry and could comprise its long-term viability. The loss of land surface dedicated to Saffron crop in many areas of Europe has resulted in a corresponding genetic erosion. The sterility in Saffron limits the application of conventional breeding approaches for its further improvement. These facts support the interest of biotech breeding approaches to be useful to increase the genetic variability of the crop. Hence, the creation of a germplasm bank for this species, including wild relatives to broaden the available gene pool useful for genetic improvement of the crop has been a great achievement. Since 2007, the European Commission AGRI GEN RES 018 action has permitted the creation of the World Saffron and Crocus Collection (WSCC), which contains a good representation of Saffron biodiversity (see www.crocusbank.org). There is an urgent need for collaborative research on Saffron OMICS at EU level, since Saffron is a European crop for its cultural and historical background, food-safe tendencies, and commercial quality, prestige of the European PDOs and PGIs, and leadership of the European research teams. Website: http://www.saffronomics.org/ Contact Madesis Panagiotis E-mail: pmadesis@certh.gr Tel: 2311 257 531

Computational biology and data analysis New nucleic acid sequencing technologies have changed the way data is handled. Specifically, the volume of data produced, computational power and highly specialized staff for their analysis are currently the bottleneck for those dealing with gene approaches. In order to overcome the above obstacles, the Institute of Applied Biosciences of CERTH (INAB) has already developed and develops the infrastructures and bioinformatics tools that can assist in the large-volume analysis of Big Data produced by high performance sequencing experiments. Within the context of the utilization of infrastructure and the specialized personnel of CERTH / INAB, the Institute intends to use computational biology infrastructure for the provision of services to third parties, for the analysis of biological data. Contact Argiriou Anagnostis E-mail: argiriou@certh.gr Tel: 2310 498 475

Utilization of modern techniques in the control of starch raw material and the role of starch in the production of food with improved qualitative and nutritional characteristics Funding Body: NSRF 2007-2013 The present proposal seeks to resolve a series of problems ranging from primary production to the processing of the final product for the production of gluten-free products, in particular the production of snacks and bakery products, but also the setting of scientific bases for the creation of new innovative gluten free products. The main objective is to solve the problems created in the production of gluten-free products using modern genomic technologies in combination with specialized biochemical analysis. Contact Argiriou Anagnostis E-mail: argiriou@certh.gr Tel: 2310 498 475

Agri-Genomics Transfer and Dissemination Between Greece & Bulgaria, Interreg Greece Bulgaria Funding Body: ERDF – INTERREG GREECE – BULGARIA The European Territorial Cooperation Programme “Greece-Bulgaria 2007-2013 recognises the essential role of research in the new economy, that can act as the intermediary link between entrepreneurship and the technological and scientific achievements. More opportunities for research exist in the Greek side than in the Bulgarian. Most research institutes are located in Thessaloniki. Ìoreover, research activities in diverse scientific and technological sectors are performed in Universities spread all over the CBC area. However, there is still plenty to be done in the field of research which can contribute to the development of a knowledge based economy, goal set by the Lisbon agreement. In a unified European space, benefits from scientific research, technological progress and innovation should not be restricted within the national borders. The project is the result of bringing together of various converging needs and achievements: a) INA has been active in agrobiotechnological research and has had several successes and is seeking actively to have a direct impact on industry. Such co-operation has existed for many years with Greek industries. It is now seeking to establish such connections with nearby Bulgarian industry and producers. b) IEE is a pioneer in paving the way to new forms of exhibition activity and in particular wants to enter into what is expected to be the thrust of the regional economic development: innovation and technology transfer. c) the Mountain’s Milk National Association wants to benefit from the advancements of agrobiotechnology to assist the Bulgarian milk industry meet EU standards and achieve the desired productivity for the producers of the Rodopi mountains. Contact Madesis Panagiotis E-mail: pmadesis@certh.gr Tel: 2311 257 531

Proposal for improvement of goat TSE discriminative diagnosis and susceptibility based assessment of BSE infectivity in goat milk and meat Funding Body: FP6 Specific Targeted Research and Innovation Project Sequencing of PrP coding region for 1000 goats (multiple Greek and Cypriot breeds). Full sequencing to include promoter, coding and downstream regions from 3 Greek goats. In vitro assays to assess risk of PrPsc from goat to humans. Development of biochemical methods to determine the presence or absence of prion protein contamination in goat milk, milk products (feta cheese) and meat. Provide tissue samples from scrapie-affected goats of different genotypes for biochemical assays. Assessment of techniques, i.e. rapid tests currently used with sheep, for the diagnosis of goat scrapie. Assessment of the tonsil biopsy test for ante-mortem diagnosis of scrapie in goats. Development of lectin-based assay for the discrimination of caprine BSE and scrapie.

Funding Body: Operational Programme «Competitiveness and Entrepreneurship» (OPCE ÉÉ), NSRF 2007-2013, Bilateral R & T cooperation between Greece – Slovakia 2011-2012 The climate changes that are occurring at present are very likely to have an adverse impact on food production and food quality. The diversity contained within plant genetic resources provides the variability needed for adaptation, and therefore will serve as a key element in maintaining food production under novel temperature, precipitation, and disease conditions. Nevertheless, this diversity is increasingly threatened, and there is an urgent need to collect and secure plant genetic resources for the global community. For that reason, the project aims to enhance the ex situ collections of both countries with newly acquired accessions of landraces and crop wild relatives with special emphasis to the wheat gene pool, as well as to promote knowledge on specific agronomical traits of this germplasm, in order to detect potentially exploitable genetic resources in breeding strategies for adaption to climate changes. In particular, an integrated approach for the use of genetic resources to mitigate and adapt to climate changes has been planned, including a number of collecting expeditions for the collection of plant material in both countries. Also, the ex situ conservation and the evaluation of these genetic resources under different environments is going to be held. Furthermore, the morphological and molecular characterization of the collected accessions from the wheat gene pool is going to be implemented. The acquired information will be documented in the national databases of both countries, as well as in the European Central Crop Data Base rendering these accessions available for breeding and research. Contact Madesis Panagiotis E-mail: pmadesis@certh.gr Tel: 2311 257 531

Bringing The Benefits Of Research To AgroFood SMEs of the Regions of Central Macedonia, Puglia and Pazardjik Funding Body: EU – FP7 – Coordination and Support Action (CSA) – A.C. MODEL The overarching objective of RAF- REGIONS is to increase the overall capacity of the Regions of Central Macedonia (Greece), Puglia (Italy) and Pazardjik (Bulgaria) in enhancing science and technology based economic development, focusing on the AgroFood Sector. The specific project objectives are: -To support the development and operation of innovative Research-driven Clusters in the AgroFood sector of the Regions of Central Macedonia, Puglia and Pazardjik -To enable the Regions to attract more and better RTD investments, to enhance their capacity to participate in FP7 and CIP and to mobilise national, regional and private sector financial possibilities -To promote synergies between regional and research policies at each participating Region and to produce regional research strategies for the AgroFood sector -To foster transnational cooperation in the AgroFood sector between the project partners -To assist the AgroFood sector SMEs of the participating Regions in becoming more competitive, by adopting new technologies developed through research -To facilitate the exchange of best practices between the partners and adapting them to their needs -To mentor the participating partners, through mutual exchange of experience and best practices -To cooperate with relevant projects and initiatives developed in other European Regions The project partners (Regional Authorities, SME Associations, Research Entities and Technology Consultants) already comprise regional research-driven-clusters and have the necessary experience and the institutional role to intervene and have a direct impact on research policies for the AgroFood sector. The project activities (including mapping and analysis of research actors, SME technology audits, SWOT analysis, training workshops and trips, info days, a conference, development of Joint Action Plan for AgroFood RTD, dissemination and exploitation activities) address directly the objectives of Call FP7-REGIONS-2007-1. In addition, the participation of RAF- REGIONS in the FOOD CLUSTERING Initiative will facilitate its main ambition to contribute to strengthening EU Food research driven clusters by interregional cooperation.

Prevention, Control, Treatment, Management and Risk analysis of Prion Diseases Funding Body: FP6 Network of Excellence (NoE) Our prion disease research group is currently working toward the development of early detection methods and therapeutic strategies targeting the pathogenic agents that cause Transmissible Spongiform Encephalopathies, such as Creutzfeldt-Jakob in human, scrapie in sheep and goats and BSE in cattle. Additionally, we are examining the possible role of glycosaminoglycans and the tPA/plasminogen system in human and animal neurodegenerative diseases. To achieve these goals, our research group maintains close contact with two veterinary laboratories and the Neurology clinics of Aristotle University of Thessaloniki (A.U.Th.), and also collaborates with many major research institutes in Europe and the USA. Our research activity takes place in two equipped P2 and P3 security level laboratories that are located in the 3rd floor and the basement of the Department of Pharmaceutical Sciences building, in the Aristotle University of Thessaloniki. We also maintain a P3 security level animal house for in vivo experiments. In collaboration with the National Organization of Medicines, we have managed to create in Greece, the first Tissue Bank with samples from both human and animals infected with TSEs. Our group is also collaborating with the Institute of Agrobiotechnology (INA) and the National Agricultural Research Foundation (N.AG.RE.F.) performing basic and applied research aimed at detecting individuals with scrapie resistant genotypes for use in a breeding program to create a scrapie resistant Greek sheep population. Finally, our prion disease research group has been charged by the Greek National Ministry of Health with the task of performing surveillance and biochemical characterization of all Creutzfeldt-Jakob disease cases in Greece

Funding Body: INTERREG IIIA/PHARE CBC

Funding Body: MARIE CURIE / HPMF-CT-2002-01918

Funding Body: MARIE CURIE / HPMF-CT-2002-01918

Sustainable techno-economic solutions for the agricultural value chain


Funding Body: EU – HORIZON 2020 – RESEARCH AND INNOVATION ACTIONS


The 3-year large-scale project, led by the University College of Dublin, involves 25 partners from the EU, Hong Kong and Mainland China and will look for innovative technologies that will increase the sustainable use of agricultural waste (crop residues and livestock effluents), co-products and by-products.
Focus areas for this strategic orientation and their anticipated impacts are:
Improve the utilisation of existing feedstock sources from the agro-, forest-, marine, chemical and waste industry sectors, also in geographical areas with currently low bio-based activities. This includes feedstock from the paper and pulp and the food production and processing industries.
http://www.cema-agri.org/page/agrocycle-h2020-project
Our group under the CERTH umbrella, was responsible for the evaluation of the capacity of industrial yeast strains (Y. lipolytica, S. cerevisiae) and mixed communities to convert agricultural wastes into useful biomass.
We are interested to further pursue these goals by and improving Yarrowia lipolytica strains by forced evolution. The growth of Yarrowia lipolytica is particularly suited on glycerol substrate, which it consumes with great ease, while using part of it to produce triacylglycerol during lipid accumulation. The ability to adapt its growth and maximize lipid storage based on the special substrate of industrial waste of the biodiesel sector can further improve the successful biotransformation of waste.
In order to accelerate the process of adapting the organism, the forced evolution approach, through chemical mutagenesis will be pursued. In combination with the use of new genetic tools such as Next Generation Sequencing and bioinformatics of large data processing, chemical mutagenesis in a large number of cells will create a diversity of genetics that will be forced to adapt to the specialized waste substrates. Through this procedure, the most versatile organisms that store large amounts of lipids will be successively selected. Following a series of forced evolution cycles, improved organisms for molecular characterization will be selected to analyze mutations in the Yarrowia genome and changes in expressed genes


Contact
Makris Antonis
E-mail: makris@certh.gr
Tel: 2311 257 541

Data-Driven Bioeconomy


Funding Body: EU – HORIZON 2020 – INNOVATION ACTIONS (IA)


The data intensive target sector selected for the DataBio project is the Data-Driven Bioeconomy, focusing in production of best possible raw materials from agriculture, forestry and fishery/aquaculture for the bioeconomy industry to produce food, energy and biomaterials taking into account also various responsibility and sustainability issues. DataBio proposes to deploy a state of the art, big data platform “on top of the existing partners’ infrastructure and solutions – the Big DATABIO Platform.The work will be continuous cooperation of experts from end user and technology provider companies, from bioeconomy and technology research institutes, and of other partners. In the pilots also associated partners and other stakeholders will be actively involved. The selected pilots and concepts will be transformed to pilot implementations utilizing co-innovative methods and tools where the bioeconomy sector end user experts and other stakeholders will give input to the user and sector domain understanding for the requirements specifications for ICT, Big Data and Earth Observation experts and for other solution providers in the consortium. Based on the preparation and requirement specifications work the pilots are implemented utilizing and selecting the best suitable market ready or almost market ready Big Data and Earth Observation methods, technologies, tools and services to be integrated to the common Big DATABIO Platform. During the pilots the close cooperation continues and feedback from the bioeconomy sector user companies will be utilized in the technical and methodological upgrades to pilot implementations. Based on the pilot results and the new solutions also new business opportunities are expected. In addition during the pilots the end user utilizers are participating trainings to learn how to use the solutions and developers also outside the consortium will be activated in the Hackathons to design and develop new tools, services and application for the platform.


Contact
Argiriou Anagnostis
E-mail: argiriou@certh.gr
Tel: 2310 498 475

Partneship for Research and Innovation in the Mediterranean Area


Funding Body: EU – HORIZON 2020 – COORDINATION AND SUPPORT ACTIONS (CSA)


The overall objective of the 4PRIMA Coordination and Support Action (CSA) is to create the bases and support for long-term, well-structured and integrated partnership for research and innovation on food systems and water resources, between the countries of both shores of the Mediterranean basin. Rapid demographic, socio-economic, and climate changes are threatening the sustainable development of the Mediterranean region, where agriculture has to cope with increased demand for food production in a scenario of water scarcity and increasing competition for water use between different sectors. Therefore, policy makers and businesses are required to rapidly respond to the demand for innovation. In addition, the capacity of Mediterranean societies to adapt and effectively react to these changes depends on the overall response of integration that the Euro-Mediterranean region is able to implement.


Contact
Argiriou Anagnostis
E-mail: argiriou@certh.gr
Tel: 2310 498 475