Η ντομάτα είναι μία “λειτουργική τροφή”, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της υπερβαίνει τη βασική διατροφή. Διαθέτει βιοδραστικά συστατικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η έρευνα στην επεξεργασία γονιδιώματος δημιούργησε την ευκαιρία να στοχεύσουμε συγκεκριμένα γονίδια που εμπλέκονται σε διαφορετικές μοριακές οδούς με στόχο την παραγωγή μιας τοπικής γενετικής ποικιλίας που θα αυξήσει το ρεπερτόριο των ενδιαφερόντων χαρακτηριστικών του φυτού.
Η έρευνα στο INΕB με τη χρήση τεχνολογίας ZFN δημιούργησε ντομάτες με διαφορετικά επίπεδα βιταμίνης C, αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ (αντι-θρεπτική ουσία) και υψηλή αναλογία φρουκτόζης προς γλυκόζη, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για μια διαβητική δίαιτα.
Διαβάστε την έρευνα στο: https://sciencetrends.com/tailoring-tomatoes-to-match-individual-consumer-needs/